Çavuşoğlu'ndan ABD'nin enerji tehditine yanıt

Batı Rusya’ya İHA verdiği gerekçesiyle İran’a yeni yaptırım adımları atarken Türkiye, Tahran ile enerji hacmini arttırmayı hedefliyor. ABD, OPEC ülkelerini tehdit ederken Ankara İran ile doğalgaz anlaşmasını yeniliyor.

ABD’nin samimi olmadığını, enerjiyi silah olarak kullandığını vurguladı, İran’a yönelik ambargoların kaldırılması çağrısı yaptı.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Mersin’deydi. Washington’un OPEC ülkelerine yönelik tehdidine tepki gösterdi:

- Bugün enerji fiyatlarının esas artmasının sebebi Ukrayna'da yaşanan savaş ve artık enerjinin bir silah olarak kullanılmaya çalışılması.

 ABD’nin kendi silahıyla hem kendi halkını hem de Avrupa halkını vurduğunu belirtti:

Bugün Venezuela'nın petrol ve doğal gazına tüm dünyanın ihtiyacı var. Daha yeni yeni Venezuela üzerindeki ambargoları esnetmeye başladılar. Diğer taraftan İran petrolü üzerinde de ambargo var. İran petrolünü bugün bizim özel şirketler de alamıyor. Rafinerilerimiz başka yerden alıyor. Neden? Yaptırım var. Kaldırın bu yaptırımları kardeşim fiyatların düşmesini istiyorsanız madem piyasaya ürün sunacak ülkelerin üzerindeki ambargoları kaldırın. Sadece bir ülkeyi (Suudi Arabistan'ı) tehdit ederek bu sorunu çözemezsiniz.

 Çavuşoğlu bu açıklamaları yaparken Ankara’da kritik bir toplantı vardı. Batı ABD’nin baskıları ile İran’a karşı yeni yaptırım uygulamaya hazırlanırken İran Petrol Bakanı Javad Owji Ankara'daydı.

Beyaz Saray ve Pentagon, Rusya’ya İHA verip Ukrayna’daki harekata fiilen dahil olduğu iddiasıyla İran yaptırımlarını sertleştireceğini açıkladı. Avrupa ülkelerinden de bu yaptırımlara uymasını istedi. İlk hamleyi ekonomik krize başbakan dayandıramayan İngiltere yaptı. Ardından Avrupa Birliği İran'a yönelik yeni ambargoların yürürlüğe konduğunu ilan etti.

Türkiye ise ABD’nin körüklediği enerji krizini aşmak için İran ile işbirliğini derinleştiriyor. İran Petrol Bakanı Owji, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ve Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ile görüştü.

Görüşmelerin ana bağlığı enerjiydi. 2026’da bitecek İran gazının Türkiye’ye taşınmasını içeren sözleşmesinin yenilenmesi planlanıyor.

# abd # Mevlüt Çavuşoğlu # Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) # iran # rusya # Fatih Dönmez # nureddin nebati