Çavuşoğlu'ndan F-16 açıklaması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’den satın alınacak F-16’lara ilişkin açıklama yaptı. Sürecin Kongre'den sorunsuz bir biçimde geçmesini beklediklerini söyleyen Çavuşoğlu, “Yönetim kararlı durursa herhangi bir sorun yaşanmaz” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Besira Turkoviç ile ortak basın toplantısı düzenledi:

Gündemimizdeki konulardan biri F-16'lar. F-16 ile ilgili askeri müzakereler tamamlandı. Dışişleri Bakanlığı gayri resmi bir şekilde kongreye bildirimde bulunuldu. Buradan bir itiraz gelmezse süreç tamamlanır, resmi bildirim yapılır.

Bakan Çavuşoğlu, açıklamada ABD ziyareti öncesi, satın alınacak F-16’lara ilişkin sürece değindi:

- ABD Kongresinin, Başkan'ın bu yöndeki talebini yüzde 51 ile reddetme ihtimali var. Eğer bu olursa Başkan, tekrar gönderir. Eğer bu olursa bu kez üçte iki çoğunlukla reddedilmesi gerekir.

Çavuşoğlu, F-16’ların Kongre’den sorunsuz geçmesini beklediklerini de söyledi. ABD yönetimi kararlı durursa sorun yaşanmayacağını kaydetti:

- Kararlı durursa sorun yaşanmaz. Elimizi kolumuzu bağlayan şartlı şekilde bir ülkeden ürün almak istemeyiz.

Dışişleri Bakanı, Türkiye’ye F-16 vermemeye çalışan ABD yönetiminin Yunanistan’a F-35 vereceği iddiasıyla ilgili de konuştu. Çavuşoğlu, ABD’nin dengeyi bozduğunu vurguladı:

-  Yunanistan'a F-35 verilmesini biz de medyadan okuduk. Biz ABD'ye şunu söylüyoruz. Türkiye-Yunanistan ilişkilerindeki denge bozulmaya başladı, Kıbrıs'taki denge de bozulmaya başladı. ABD bu dengeye dikkat etmeli. Yoksa kime ne silah satıldığı önemli değil. Önemli olan bizim gücümüz ne, hangi adımları atıyoruz. Biz buna bakarız.
# Mevlüt Çavuşoğlu # f-16