ABD'den gündeminde Türk SİHA'ları var: "Yaptırım vakti geldi"

Türkiye karşıtı eski Pentagon yetkilisi Michael Rubin, Türk İHA ve SİHA’larının ABD için tehdit olduğunu söyledi. Türkiye’nin SİHA ihracatının önünü kesmek için Türk savunma sanayisi firmalarına yaptırım çağrısı yaptı.

Terör örgütlerine sahayı dar eden İHA ve SİHA'lar Suriye'den Karabağ'a kadar birçok yerde de dengeleri değiştirdi. Dünyaya ihraç edilen Türk İHA ve SİHA'ları, Amerika Birleşik Devletleri’ni uzun süredir rahatsız ediyor.

ABD Savunma Bakanlığı ve CIA’nın psikolojik harp elemanı Michael Rubin, Türkiye'nin SİHA ihracatının ABD için tehdit olduğunu söyledi.

Rubin, 1945 adlı internet sitesinde yer alan yazısında, Türk SİHA'larının Afrika'dan Kafkasya ve Libya'ya kadar sınır ötesi birçok noktada varlık gösterdiğini vurguladı. “Türkiye'nin insansız hava aracı ihracatının yol açtığı istikrarsızlığı görmenin ve savunma sanayisini yaptırıma uğratmanın vakti geldi.” ifadelerini kullandı. Baykar ve diğer Türk firmalarına yaptırım çağrısı yaptı.

Daha önce de Türkiye karşıtlığıyla tanınan ABD’li senatör Bob Menendez, benzer bir açıklama ile Türk İHA ve SİHA'larına ambargo çağrısı yapmıştı.

Ermeni ve Rum Lobisine yakınlığıyla bilinen Menendez, 2022 Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası'na sunduğu ek tasarı ile Türkiye'nin SİHA programının yakın takibe alınması ve ihracatına müdahale edilmesini istemişti.

Türkiye'nin 2022 yılı savunma sanayisi ihracatı 4,4 milyar dolar olurken, bu rakamın 2023 yılı sonunda 6 milyar doları aşması hedefleniyor.

Milli insansız savaş uçaklarının üreticisi Baykar'ın verilerine göre, ihracat sözleşmesi imzalanan ülke sayısı 27, 2022 ihracat geliri ise 1,18 milyar dolar oldu.

# Türkiye SİHA # Bob Menendez # michael rubin