Menendez'den Yunanistan itirafı

Türkiye-Yunanistan geriliminde ABD, Atina’dan taraf olduğunu bir kez daha ilan etti. ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez, Ege’de tarafsız kalmadıklarını söyledi. Demokrat senatör, "Tarafsız olsak Atina'yla anlaşmalar imzalamazdık" dedi.

Yunanistan topraklarındaki 16 askeri üste silahların namlusunu Türkiye’ye çeviren ABD, her fırsatta Atina’nın yanında olduğunu gündeme taşıyor. Demokrat Senatör Menendez; Türkiye-Yunanistan geriliminde Atina'nın tarafında olduklarını, "Tarafsız olsak Atina'yla anlaşmalar imzalamazdık" sözleriyle dile getirdi.

ABD ile Yunanistan 2022’de ‘Askeri Güvenlik İşbirliği Anlaşması'nı Washington lehine genişleterek imzaladı. ABD-Yunanistan Savunma İşbirliği Anlaşması uyarınca Yunanistan, Türkiye sınırındaki Dedeağaç Üssü ve Girit Adası'ndaki Suda Üssü de dâhil olmak üzere, ülkedeki Amerikan üslerinde daha fazla ABD askerinin konuşlandırılmasına izin verdi. Yenilenen anlaşma ile ABD, Yunan askeri üslerine de erişim hakkına sahip oldu.

Amerikan Denizcilik Enstitüsü’nün yayımladığı “Donanma Taktikleri ve Deniz Harekâtı” kitabında da Türkiye ve ABD, Ege’de savaştırılmıştı. Kitabın “Ege Savaşı” bölümünde ABD’nin 6. Filosu, Türk donanmasına saldırıyordu.

# abd # türkiye # yunanistan # türk # ege # oldu # savunma