Biden İsrail ve Riyad'ı ziyaret edecek

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail ve ikili ilişkilerinin gergin olduğu Suudi Arabistan'ı ziyaret etme hazırlığı yapıyor. Rusya'yı hedef alan yaptırımların kendisini vurduğu ABD'nin, Suudi Arabistan ziyareti ile enerji krizini çözmeyi istediği belirtiliyor.

Irak'tan, Suriye'den, Afganistan'dan kovulan ABD, kendi kamuoyunu ikna etmek için yine sözde "barış ve insanlık" söylemleri ile Ortadoğu turuna çıkıyor. ABD Başkanı önce İsrail sonra da Suudi Arabistan'ı ziyaret edecek.


Ortadoğu'ya nasıl daha fazla istikrar ve barış getirebileceğimiz konusunda çalışıyorum. Hem İsrailliler’le hem de bazı Arap ülkeleriyle görüşme ihtimalim var. Suudi Arabistan’a gideceğimi tahmin ediyorum ama şu anda somutlaşmış bir adım yok.
Ancak bu açıklamaların altında yatan ana neden petrol ve gıda krizi... Biden'ın dile getirdiği duraklar arasında Riyad dikkat çekiyor.

Çünkü Joe Biden başkanlık koltuğuna oturduğundan beri özellikle petrol zengini Suudi Arabistan yönetimi ile ilişkiler gergin.

Biden, gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti üzerinden Suudi Arabistan'ı ağır sözlerle eleştirmişti. Ancak Riyad'ın yanıtı sert olmuş, ABD'nin Riyad bağlantılı ekonomik girişimleri sekteye uğramıştı.

Rusya'ya uygulanan ambargolara karşı kendi halkı ve Avrupa ülkelerine petrol sözü veren Biden, beklentileri karşılayamayınca köşeye sıkıştı. Bu yüzden de Suudi Arabistan'ın kapısını çalmaktan başka çaresi kalmadığı belirtiliyor. ABD Başkanı'nın bu ziyaret açıklamasına Riyad'ın ne yanıt vereceği ise merak konusu...

Biden'in Körfez ülkeleri ile normalleşme sürecine giren İsrai'il ziyaretinde ise gündemin Suriye ve Doğu Akdeniz olması öngörülüyor...

# abd # suriye # doğu akdeniz