Çin'den ABD'ye Tayvan uyarısı

Amerika Birleşik Devletleri’nin Tayvan kışkırtmasına Çin’den sert uyarı geldi. ABD'nin Asya-Pasifik’te Çin'i kuşatmaya çalıştığını belirten Çin Savunma Bakanı Vey Fınghı, ”Tayvan’ı koparmaya çalışırlarsa savaşmaktan kaçınmayız” dedi.

Çin Savunma Bakanı Vey Fınghı, ABD'nin Hint-Pasifik stratejisine ilişkin dikkat çeken açıklamalar yaptı.

Singapur’daki Shangri-La Diyalogu Forumu'nda konuşan Vey, ABD'nin, Asya-Pasifik’te Çin'i kuşatmak üzere cepheleşme yaratmak için, “çok taraflılık” adı altında özel bir grup oluşturmaya çalıştığını söyledi:

- Dışlayıcı blok oluşumlarına, cepheleşmeye, çevreleme siyasetlerine, ekonomik ilişkileri koparmaya ve tedarik zincirlerinin zedelenmesine hayır demeliyiz. Bölgelerin etrafını duvarlarla çevirmek ve paralel sistemler kurmak dünyayı bölmekten ve tüm ülkelerin ortak çıkarlarına zarar vermekten başka işe yaramayacaktır.
Çin Savunma Bakanı Vey, Amerika Birleşik Devletleri’ni Tayvan konusunda da uyardı. Gerekirse savaşmaktan kaçınmayacaklarını vurguladı.

- Tayvan Çin'in parçası ve iç meselesidir. yabancı müdahalesi kabul edilemez.Çin’in yeniden birleşmesi, hiç kimsenin, hiçbir gücün durduramayacağı tarihsel eğilimdir. Şunu açıkça belirteyim; birileri Tayvan’ı çin’den koparmaya çalışırsa savaşmaktan kaçınmayacağız. Her ne pahasına olursa olsun.. Bu, Çin'in tek seçimidir.
# abd # amerika # çin # yabancı # savunma # Pasifik