ABD'li senatörü Türkiye-Rusya-İran iş birliği rahatsız etti

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile birlikte çekilmiş fotoğrafını göstererek, ABD ve uluslararası toplumu, Erdoğan'a karşı somut adımlar atmaya çağırdı.

Ankara'nın ABD'den F-16 ve modernizasyon kiti satın alma süreciyle ilgili bir açıklama da ABD'li senatör Bob Menendez'den geldi. Senatoda konuşan Menendez, Erdoğan’ın açıklamaları hakkında, "Sadece rahatsız edici değil aynı zamanda kabul edilemez" diyerek, Uluslararası topluma somut adımlar atmaya yönelik çağrıda bulundu.


Konuşması sırasında Menendez, Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile birlikte çekilmiş fotoğrafını gösterdi ve şunları söyledi:

- ABD'nin Erdoğan'ı ciddiye alması gerekiyor. Uluslararası yasaları çiğnediği zaman Erdoğan’ı sorumlu tutmalıyız. Eğer insan hakları ihlallerine karşı durmak beni Erdoğan’ın düşmanı yapıyorsa, Azerbaycan’a silah desteği vermeye karşı çıkmak Erdoğan düşmanı yapıyorsa, Türkiye’nin güney Kıbrıs’ı tanıması ve Yunanistan’ın toprak bütünlüğüne saygı göstermesi gerektiğini söylemek beni Erdoğan düşmanı yapıyorsa ben bu unvanı gururla taşırım.

ABD'li senatör, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki operasyonlarını da eleştirerek, "Suriye'deki ABD birliklerini riske attığına" dikkat çekti. 

20 Kasım'da Türkiye, savaş uçakları, insansız hava araçları ve topçu silahları kullanarak Suriye'nin kuzey ve kuzeydoğusundaki bölgeleri hedef aldı. SDG'nin askeri personeline saldırdı, bölgedeki  ABD üslerini hedef almanın yanı sıra altyapıları da yok etti.


Müttefiklerimizin Türkiye'nin yapmayı planladığı operasyonu engellemek için kozlarını kullanmalarını istiyorum.


Menendez ayrıca, “Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı olarak Erdoğan bütün bölgedeki saldırgan tavrını durdurana kadar herhangi hiçbir F-16 satışını onaylamayacağım” şeklinde konuştu.

# türkiye # rusya # iran # suriye # abd # Bob Menendez # f-16 # vladimir putin # ibrahim reisi # recep tayyip erdoğan