ABD'den Türkiye'yi hedef alan açıklama: NATO üyesi gibi davranmalı

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez, koşullar yerine getirilmediği takdirde Türkiye’ye F-16 satışının yapılmayacağını açıkladı. Türkiye’nin ikinci parti S-400 almasından derin bir endişe duyduklarını belirten Menendez, “Türkiye NATO üyesi gibi davranmalı” dedi.

ABD'NİN DERİN ENDİŞESİ: S-400 

Yunan Kathimerini Gazetesi’ne konuşan ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı ve Demokrat Senatör Bob Menendez, Türkiye karşıtı açıklamalar yaptı. Menendez, Türkiye ikinci parti S-400 almasının ABD açısından endişe verici olduğunu söyledi:

- Türkiye'nin Rus S-400 füze savunma sistemini daha fazla satın almayı düşündüğüne dair haberler konusunda derin endişe duyuyorum.



Menendez, Ankara’nın ABD’den F-16 savaş uçağı alması için bir dizi koşullarının olduğunu söyledi. ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı, Türkiye Yunanistan’ın hava sahası ihlallerini sürdürürse, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliklerini ertelerse, rotasını değiştirip NATO’ya olan sorumluluklarını yerine getirmezse F-16 savaş uçaklarının Türkiye’ye satışına destek vermeyeceğini açıkladı.


"TÜRKİYE, NATO MÜTTEFİKİ GİBİ DAVRANMALI''

Menendez bu açıklamaları ABD’nin Dedeağaç Üssü ziyareti nedeniyle gittiği Yunanistan’da yaptı. Demokrat Senatör Türkiye’nin NATO müttefiki gibi davranmadığına dikkat çekti:

- Erdoğan yönetimi altında Türkiye'nin gidişatını görmezden gelemeyiz. Türkiye'nin demokratik süreci önemli ölçüde eridi. Rusya'nın Ukrayna'yı işgali devam ederken Türkiye hükümetinin NATO'ya bağlılığını ve ortak değer ve prensiplerini gösterme fırsatı bulunuyor.



CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da hafta sonu ABD’li senatör gibi konuşmuştu. Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi alınmasını eleştiren Kılıçdaroğlu, “gittiler S-400 aldılar. Şu soruyu sordum, kime karşı kullanacaksınız? Yunanistan’a karşı mı kullanacaksınız? NATO ittifakı içinde. Türkiye’nin kendi savunması açısından içinde bulunduğu NATO ittifakıyla birlikte hareke etmesi en doğru olanıdır” demişti.

# chp # abd # türkiye # rusya # Ukrayna # yunanistan # erdoğan # isveç # nato # rus # finlandiya # Bob Menendez # Dedeağaç üssü # f-16 savaş uçağı # ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı