Çavuşoğlu'ndan Mısır'a anlaşma çağrısı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mısır Dışişleri Bakanı’nın normalleşme sürecinin askıya alındığına yönelik açıklamasıyla ilgili konuştu. “Normalleşme yavaş gidiyor ama sebebi biz değiliz” diyen Çavuşoğlu, Mısır’ın anlaşma imzalanırsa 40 bin kilometre daha fazla alan elde edeceğini belirtti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Doğu Akdeniz ve Ege konulu bir panele katıldı. Çavuşoğlu, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri’nin normalleşmeyi Türkiye’nin Libya politikası nedeniyle askıya aldıklarına ilişkin açıklamasını değerlendirdi. Çavuşoğlu, “Normalleşme yavaş gidiyor ama sebebi biz değiliz” dedi.


Çavuşoğlu, Mısır’ın Türkiye ile münhasır ekonomik bölge anlaşması imzalaması için de mesaj verdi:

- Libya ile anlaşmamız mısır aleyhine değil, bizimle anlaşma imzalarsa 40 bin km fazla alan elde edecek. Libya ile yaptığımız güvenlik anlaşmasının bugüne uyarlanması da Mısır aleyhine değil. Biz durdurmasaydık Libya’da durum sokak savaşına dönecekti.

 Panelde Çavuşoğlu, bir gazetecinin Yunanistan ve ABD arasında imzalanan savunma iş birliği, ABD üsleri ve Dedeağaç’a giren ABD helikopterlerine yönelik sorusuna da yanıt verdi:

- Rusya'ya karşı kuruldu diyorlar, inandırıcı değil. ABD'nin terazisi, kantarı bozuldu. Bunların Yunanistan'ı çözümden uzaklaştırdığını da söyledik.

 Rusya'nın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde temsilcilik açması hazırlıklarına da değinen Kılıçdaroğlu, somut adım görmediklerini ifade etti:

- KKTC uluslararası tanınırlığı olmadığı için. İlk hedefimiz KKTC’ti İslam İşbirliği Teşkilatı ve Ekonomik İşbirliği Teşkilatı gibi Türk Devletleri Teşkilatı’na gözlemci üye olması. Rusya’nın şu ana kadar temsilcilik açma adımını görmedik.KKTC yurtdışı temsilciliklerini artırma yönünde adınlar atıyoruz.
# Dışişleri Bakanı # Mevlüt Çavuşoğlu # kuzey kıbrıs türk cumhuriyeti # mısır