Rusya tahıl anlaşmasından neden çekildi?

Tahıl koridorunun amacı yoksul ülkelerin karşılaşacağı gıda krizini önlemekti. Ancak tahıllar, ihtiyacı olmayan zengin batı ülkelerine gitti. Rusya da bu düzene müdahale etti. Türkiye – Rusya işbirliği Karadeniz’in güvenliği için de çok önemli.

Tahıl koridoru anlaşması Rusya ve Ukrayna tahılını dünyaya adil bir şekilde dağıtılmasını öngörüyordu. Ancak durum pratikte öyle olmadı.

Tüm güçleri kendi elinde toplanmayı amaçlayan tek kutuplu dünya düzeni tahıl koridoru anlaşmasının rotasını da Avrupa'ya çevirmeye çalıştı. Bu düzene karşı çıkan Rusya, anlaşmayı askıya aldı.

Tahıllar ihtiyacı olan ülkelere götürülmenin ötesinde tamamen Avrupa’nın, Batı’nın elinde toplandığı bir uygulama oldu. Buna hem Türkiye hem de Rusya'dan peş peşe itirazlar geldi.

Moskova Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Perinçek, bu noktada asıl sorunun gıda krizi değil, kaynakların paylaşımından kaynaklandığına dikkat çekti.

Adil bir sistem için ve çözümün anahtarı olarak Türkiye-Rusya iş birliğine vurgu yapan Perinçek, bu iş birliğinin Karadeniz'de güvenliğin sağlanması açısından önemli olduğunu da kaydetti.

# mehmet perinçek # rusya # karadeniz