Çavuşoğlu:''Rusya'nın tahıl ihracatının önündeki engeller kalkmadı''

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Türk Devletleri Teşkilatı'nda gözlemci üyeliğine karşı çıkan AB ve ABD’ye tepki gösterdi. Tahıl koridoruyla ilgili de konuşan Çavuşoğlu, Rusya’nın tahıl ihracatıyla ilgili engellerinin ortadan kalkmadığını söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Türk Devletleri Teşkilatı'nda gözlemci üyeliğine karşı çıkan AB ve ABD’ye tepki gösterdi. Çavuşoğlu, "KKTC'nin bir yere gözlemci üye olabilmesi için başkasından icazet alacak değiliz” dedi. Tahıl koridoruyla ilgili de konuşan Çavuşoğlu, Rusya’nın tahıl ihracatıyla ilgili engellerinin ortadan kalkmadığını söyledi:

- Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin bir yere gözlemci üye olabilmesi için başkasından icazet alacak değiliz. ABD'ye de mesajımız şu; hem Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde hem de Kıbrıs'ta dengeyi bozdunuz, kantarınızın ayarı bozuldu. Dengeli olun ve uluslararası hukuktan bahsediyorsanız Yunanistan'ın ve Rum kesiminin ihlallerine bakın. Aynı şekilde biz, ABD'den de icazet alacak değiliz. Türk yüzyılı başladı, Türk baharı başladı. Dolayısıyla KKTC'nin TDT'ye üye olmasıyla bir filizin daha ortaya çıktığını, yükseldiğini söyleyebiliriz.
- Rusya'nın tahıl ve gübre ihracatının önündeki engeller tam olarak kalkmadı. Rusya'nın beklentilerinin karşılanması yönünde hangi adımlar atılacak, onları değerlendiriyoruz.
- Ukrayna tahılının sorunsuz şekilde ihtiyaç sahibi ülkelere gidebilmesi için Rusya'nın taleplerinin de anlaşmada olduğu gibi karşılanması gerektiğini söylüyoruz. Anlaşmaya herkesin uyması gerekiyor. Umarım 4 ay sonra tekrar uzatılır. Ama tabi keşke uzatılmasa.
# Mevlüt Çavuşoğlu # kuzey kıbrıs türk cumhuriyeti # rusya # ukrayna tahılı # Türk Devletleri Teşkilatı