Dünya'dan Türkiye'ye yardım yağıyor

10 ili vuran iki büyük depremin ardından, Rusya ve Çin başta olmak üzere dünya Türkiye için seferber oldu. Binlerce yabancı arama-kurtarma ekibi, onlarca depremzedeyi enkazlardan sağ salim çıkardı. Enkaz alanlarında kurtarma faaliyetleri canla başla devam ediyor.

7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki deprem sonrası yardıma koşan ilk ülkelerden biri Rusya'ydı.

Rusya’dan arama onlarca kurtarma ekibi ve sağlık uzmanı, ilk günden itibaren yanlarında özel eğitimli köpekleri, sahra hastaneleri ve tıbbi malzeme ile deprem bölgesine intikal etti. İskenderun Limanı’ndaki yangın ile mücadeleye Rus yangın söndürme uçakları da destek verdi.

Rus ekip, Antakya’da 1’i kadın 3 kişiyi daha enkaz altından sağ salim kurtardı. Rus psikologlar da yıkıntılar arasından çıkarılan depremzedelere psikolojik destek veriyor.

Rusya’nın Kahramanmaraş'ta kurduğu sahra hastanesi de tam kapasite ile 24 saat hizmet veriyor. 40'tan fazla doktor nitelikli tıbbi yardım sunuyor:

- Hastane şehrin merkezinde kuruldu ve her türlü yardımı sağladığımız çok sayıda yerel sakin buraya geliyor. Hastanemizde hem yoğun bakım ünitesi, hem de acil servis ünitesi mevcut, ilk yardım sunmak için gerekli tüm ilaçlar var.

Afet bölgesinde arama kurtarma çalışmaları devam ederken, Türkiye'ye ekip gönderen bazı ülkeler, ekip sayını arttırıyor.

Azerbaycan, kurtarma çalışmalarında toplam 725 personel ile Gaziantep ve Kahramanmaraş'ta görev yapıyor.

Çin'den yaklaşık 150 kişilik 3 ayrı ekip kurtarma faaliyetlerinde görev alırken; Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nden 59 kişilik ekip de Türkiye'ye geldi.

İran 125 kişilik ekibiyle, afet bölgesinde

Hindistan'dan 252 personel sahada bulunuyor. Bunların 153'ü arama kurtarma ekibini oluştururken, 99'u sağlık ekibinde görev alıyor. Pakistan'dan ise 85 kişilik bir arama kurtarma ekibi ile enkaz alanlarında…

Venezuela’dan 50 kişilik arama kurtarma ekibi deprem bölgesinde… 24 Avrupa ülkesinden toplam bin 650 kişilik 38 ekip de yine afet bölgesinde görev yapıyor.

Öte yandan dünyanın pek çok ülkesinden Türkiye’ye insani yardım yağıyor; Asya’dan Afrika’ya kadar yardım kampanyaları düzenleniyor.

Almanya’nın Köln kentinde toplanan 120 tonluk yardım malzemesi, deprem bölgesine ulaştırılmak üzere 6 tırlık konvoyla yola çıktı.

Kolombiya’nın başkenti Bogota’daki yardım kampanyasına binlerce kişi, giysi, dayanıklı tüketim ve hijyen malzemeleriyle destek verdi.

Singapur’da yüzlerce kişi, deprem bölgesine yardım göndermek için seferber oldu. Hazırladıkları yardım kolilerini Türkiye'nin Singapur Büyükelçiliği'ne teslim etmek isteyen vatandaşlar, binaya sığmadı.

İsrail’in işgali altındaki Gazze’de onlarca çocuk, depremle sarsılan Türkiye ve Suriye’ye destek gösterisi yaptı. Meçhul Asker Anıtı önünde toplanan çocuklar, "Kalplerimiz ve dualarımız sizinle", "Hepimiz Türkiye'yiz", "Türkiye kalbimizde" yazılı dövizler ve depremin yıkıcı etkisini gösteren fotoğraflar taşıdı. Çocuklar ayrıca Türk ve Filistin bayrağı açtı.

# deprem # rusya