NATO üyeliği için Finlandiya'ya yeşil ışık

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Finlandiya'nın NATO'ya üyeliğine ilişkin "farklı bir mesaj verebiliriz" açıklaması yaptı. Erdoğan, “Finlandiya’ya farklı mesaj verdiğimizde İsveç şok olacak” derken Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “NATO’nun genişlemesine karşı değiliz” ifadelerini kullandı.

İsveç’te yaşanan Kur’an-ı Kerim kışkırtmasının ardından İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğiyle ilgili art arda açıklamalar geldi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Bilecik’te gençlerle buluşmada İsveç’e Finlandiya’nın NATO üyeliğini onaylayarak yanıt verebileceklerini işaret etti:

- Bak, ben bu akşam buradan bir şey söyleyeyim; biz icabında Finlandiya'yla ilgili farklı bir mesaj verebiliriz. Finlandiya'yla ilgili farklı mesajı verdiğimiz zaman İsveç şok olacak. Ama Finlandiya da aynı yanlışı yapmaması lazım

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Portekiz Dışişleri Bakanı ile ortak açıklamasında Cumhurbaşkanı’nın bu açıklamasını değerlendirdi. Çavuşoğlu, NATO’nun genişlemesine vurgu yaptı:

- Biz Türkiye olarak NATO'nun genişlemesine karşı değiliz. Bizim Finlandiya ve İsveç'le kategorik problemlerimiz yok, onların güvenlik endişelerini anlıyoruz. Türkiye'nin endişelerinin de sadece anlaşılması yetmez karşılanması gerekiyor.

Çavuşoğlu, Türkiye’nin Finlandiya ile daha az sorunu olduğunu da belirtti:

- İki ülkenin başvuru süreci başladığından beri Finlandiya ile daha az sorunumuz olduğunu söylüyorduk. Finlandiya konusunda İsveç'ten bağımsız bir değerlendirmemiz olabilir diyor Cumhurbaşkanımız. Bu konuda adil olmamız gerekiyor. Bu nedenle Cumhurbaşkanımız buna vurgu yapmıştır
# finlandiya # tayyip erdoğan # isveç # nato # Mevlüt Çavuşoğlu