Sinirlioğlu'ndan giderayak Çin ile ilişkilere kama

Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu, görev süresinin son günlerinde Türkiye-Çin ilişkilerini zedeleyecek bir açıklama yaptı. 19 ülkenin Çin'i hedef alan çağrısına katılan Sinirlioğlu, Çin'in Uygur Türklerine karşı “Sistematik insan hakları ihlali” yaptığını savundu.

Türkiye Asya'ya yöneldiği bir dönemde Dışişleri bakanlığı Birleşmiş Milletler'de Çin'i hedef alan bir eyleme imza attı.

Birleşmiş Milletler Genel Merkezi'nde Uygur Türklerinin yer aldığı sivil örgütlerin katıldığı bir toplantı düzenlendi. Birleşmiş Milletler temsilcileri, Çin'e, “Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği ile işbirliği ve Uygur Türklerinin haklarının korunması” çağrısı yaptı. Toplantıda Türkiye'nin de aralarında olduğu 19 ülke, Çin'i “Uygur Türklerine karşı ciddi insan hakları ihlalleri işlemekle” suçladı.

GİDER AYAK ÇİN’İ HEDEF ALDI

Görevini Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal’a devredecek olan Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu da çağrının yapıldığı toplantıda konuştu. Görev devrine sayılı günler kala Sinirlioğlu, Çin’i hedef aldı. Sinirlioğlu, “Sinciang'daki Uygur Türklerine ve diğer Müslüman azınlıklara yönelik sistematik insan hakları ihlallerine kayıtsız kalamayız” dedi:

- Çin'i, BM Yüksek Komiserliğinin raporundaki tavsiyeleri uygulamaya teşvik etmek, hepimizin ortak sorumluluğu. Tarih, ülkeleri ekonomilerinin büyüklüğüne veya küresel hedeflerine göre yargılamayacak. Tarih, ülkeleri toplumdaki en savunmasız insanlara nasıl davrandığına göre yargılayacak.

 Feridun Sinirlioğlu, Uygur Türklerinin temel haklarının ve dini özgürlüklerinin ciddi şekilde ihlal edildiğini de söyledi. Sinirlioğlu, Uygur Türklerinin barış ve güven içinde yaşayamadığını da iddia etti.

Sinirlioğlu, daha önce de BM'de Türkiye'nin Çin ve Rusya ile ilişkilerini zedeleyecek açıklamalara imza atmıştı.

# Uygur Türkleri # çin # feridun sinirlioğlu