Türkiye-Suriye yakınlaşması beklenenden yakın olabilir

Arapça yayın yapan Şark’ul Avsat Gazetesi, Ankara ile Şam arasındaki normalleşmenin beklenenden çok daha önce olabileceğini yazdı. Ankara'da Esad karşıtı diplomatların görevden alındığı iddia edilen yazıda, “Daha dinamik bir iletişim için yeni bir ekip hazırlanması muhtemel.” ifadeleri kullanıldı.

Türkiye-Suriye normalleşmesi için atılacak adımlar Arap kamuoyunun gündeminde.

Arapça yayın yapan Şark’ul Avsat gazetesinde, Ankara-Şam normalleşmesine ilişkin dikkat çeken bir analiz yayınlandı.

Mustafa Rüstem imzalı yazıda, geçtiğimiz ay Dışişleri Bakanlığında yapılan atamalara mercek tutuldu. “Ankara’nın Esad karşıtı diplomatlarını görevden alması, Suriye ile yakın zamandaki bir yakınlaşmaya işaret” ifadeleri kullanıldı.

Haberin ilgili bölümü şu şekilde:

Mevcut yetkililer yerine, Ankara ile Şam arasındaki buzları eritecek, Rus arabuluculuğuyla uyumlu yeni isimlerin atanmasının ardından, Şam ve Ankara arasındaki normalleşme beklenen de yakın olacak. Gözlemcilere göre bu adım, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Suriyeli mevkidaşı Faysal Mikdat ile yapacağı görüşmeye hazırlık olarak, üst düzey bir diplomatik görüşme yapılmasına ortam hazırlandığı anlamına geliyor. Bu nedenle, daha dinamik bir iletişim için yeni bir ekip hazırlanması muhtemel.

Yazıda, Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Beşar el-Caferi'nin Moskova'ya büyükelçi olarak atanmasına da dikkat çekilerek şu ifadeler kullanıldı:

Bu, iki ülke arasında bir uyum olduğunu gösteriyor. Gözlemciler, "Çalışmanın başarısı için her iki taraftaki sertlik taraftarı olanların sahadan uzaklaştırılması, yerlerine sorunsuz bir şekilde yeni bir sayfa açabilecek yeni diplomatik yüzlerin getirilmesini gerektirmektedir." diyor. Diplomatik trafiği izleyen özel kaynaklardan gelen haberler, mültecilerin dönüşü etrafında çetrefilli konuların tartışıldığı bir dönemde, Ankara ve Şam’ın bakış açılarında bir uyuma işaret ediyor.

Mustafa Rüstem, yazısında, Suriye'de muhalefetin Ankara-Şam yakınlaşmasına karşı isteksiz olduğu bilgisine yer vererek şu ifadeleri kullandı:

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Türk mevkidaşı Tayyip Erdoğan'ın geçen ağustos ayındaki görüşmeleri, Esad ile olan ilişki krizini çözme konusunda meyvesini verdi. Ancak mesele, güvenlik müzakereleri tarafından Suriye'nin kuzeyindeki geçiş noktalarının açılması için oluşturulan yol haritasının başarısına ve silahlı gruplara, HTŞ tarafından kontrol edilen İdlib bölgelerinden çekilmeleri için baskı yapılmasına bağlı.

Analizde ayrıca, Türkiye ile Suriye ilişkilerinin yeniden başlamasının Doğu Akdeniz'deki enerji açısından da önemli olduğu belirtildi.