Ukrayna Karadeniz'i tehdit etmeye devam ediyor: Serseri mayın Türk gemisine çarptı

Ukrayna Karadeniz'i tehdit etmeye devam ediyor! Ukrayna'nın Karadeniz'e bıraktığı serseri mayın Türk gemisine çarptı. Kazada ölen ya da yaralanan olmazken, teknenin sağ baş tarafından su aldığı öğrenildi.

Ukrayna'nın Karadeniz'e bıraktığı mayınlar kıyı ülkeleri tehdit etmeye devam ediyor. Kırklareli'nin Demirköy ilçesine bağlı İğneada beldesinde, avlanmaya çıkan Ahmet Mollaoğlu 2 adlı balıkçı teknesinde patlama meydana geldi. Ölen ya da yaralanan olmayan patlamada teknenin ön kısmının altında delik açıldı.

Kıyıdan yaklaşık 6 mil açıkta meydana gelen patlamanın ardından tekne, diğer teknelerin yedeğine alınarak İğneada Limanı'na çekildi. Patlama üzerine bölgeye Sahil Güvenlik Komutanlığı botları da sevk edildi. Ekipler gemide inceleme başlattı. Kırklareli Valisi Birol Ekici, bölgeye gelerek yetkililerden bilgi aldı.

Ukrayna'nın serseri mayınları ilk defa gemilerimizi tehdit etmiyor. Daha önce de sahil güvenlik ekipleri Karadeniz açıklarında tespit ettikleri mayınları imha etmişti. Tespit edilen mayınların Ukrayna mayını olduğu açıklanmıştı.

Ülkelerin denize bıraktıkları mayınlardan sorumlu oldukları uluslararası sözleşmelerle de saptandı.

1910 yılında imzalanan Uluslararası Lahey Sözleşmesi'nde, deniz mayınlarının herhangi bir sebeple zincirinin kopması ve sürüklenmesi durumunda bir saat içinde etkisiz kalacak şekilde ayarlanabilir olması istenmişti. Buna göre alınan kararlarda, açık denizde otomatik olarak sürüklenen mayınların, bir saat içinde nötralize edilmesini sağlayan bir cihazla donatılması gerekliliği ve mayınlanan sahaların diğer devletlere diplomatik yollarla bildirilmesi zorunluluğu esası kabul edildi.

Bu koşulları sağlamayan Ukrayna, Türk gemisinin serseri mayına çarpmasıyla savaş suçlusu konumuna da düşmüş oldu.

# Ukrayna # kırklareli # türk gemisi # karadeniz