Çin ile İran ilişkileri güçlendiriyor: 16 mutabakat zaptı imzalandı

Çin, İran ile ilişkilerini güçlendiriyor. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Riyad ziyareti biter bitmez Başbakan Yardımcısı Hu Çunhua'nı Tahran'a gönderdi. İki ülke kapsamlı stratejik ortaklığı geliştirmek ve güçlendirmek üzere anlaşma imzaladı.

Batı medyası aksini iddia etsede Çin ve İran ikili ilişkileri ilerletiyor. Bu kapsamda Tahran'da önemli bir ziyaret vardı.

Çin Başbakan Yardımcısı Hu Çunhua İran'ı ziyaret etti. Ziyareti, Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vang Vınbin paylaştı. Pekin'de basın toplantısında konuşan Vınbin, Çin-İran ilişkilerinin "geleneksel dostluk" üzerine kurulu olduğunu ifade etti. Ziyaret kapsamında stratejik ortaklığı geliştirmek ve güçlendirmek üzere anlaşma imzalandığını kaydetti.


Vang, Çin'in ikili ilişkileri ilerletmek üzere İran ile iletişimi ve koordinasyonu geliştirmeye hazır olduğunu belirtti.

Ziyaretin, Şi'nin geçen hafta ilk kez düzenlenen Çin-Arap ve Çin-Körfez zirvelerinden sonra yapılması dikkat çekti.
İlk kez düzenlenen ABD'den kopuş zirveleriyle Pekin'in Arap dünyası ve Körfez ülkeleri ile yeni bir dönemin başladığı ilan edilmişti.

Şi'nin Riyad ziyaretinde Çin ile Suudi Arabistan arasında stratejik ortaklık anlaşmasının yanı sıra savunma, enerji ve teknoloji gibi çok sayıda işbirliği mutabakatı imzalanmıştı.

# iran # çin # Şi Cinping # tahran