Peru'da halk ABD destekli darbeye karşı meydanlarda

Latin Amerika'da yükselen anti Amerikancı rüzgarı kesmek için Atlantik düğmeye bastı. Peru'da darbe yapıldı. Amerikancı darbe sonrasında halk sokaklarda. İki gündür devam eden olaylarda 7 kişi öldü. Ülkenin en büyük havalimanı kapatıldı.

Latin Amerika'da anti emperyalist ve sol cephenin iktidara gelmesiyle Atlantik harekete geçti. Peru'da kaos planları devreye sokuldu.

Göreve geldiğinden beri ülkedeki yerleşik elitlerin hedefinde olan Cumhurbaşkanı Pedro Castillo devrildi. Olaylar Castillo'nun, kendisine darbe hazırlığı olduğunu söyleyerek meclisi feshetmesiyle başladı. Bundan yararlanan ABD, elitlerin yerleştiği Peru yargısı ve ordunun desteklediği bir Kongre oylamasıyla Castillo görevden alındı ve hapse gönderildi.

Partiden ve hükümetten bu yıl içinde istifa eden Dina Boluarte, Castillo'nun yerine getirildi. ABD'nin bir gecede yönetimi değiştirdiği Peru'da halk meydanlarda. "Washington tarafından yönetilen sınıfa karşı Peru halkı için sokaklara" sloganıyla eylemde.

Başkent Lima'da başlayan gösteriler tüm şehirlere yayıldı. Son iki günde yaşanan olaylarda 7 kişi hayatını kaybetti. Ülkenin en kalabalık ikinci kenti Arequipa'daki Alfredo Rodriguez Ballon Uluslararası Havalimanı kapatıldı. Bir çok şehirde Boluarte yönetimince olağanüstü hal ilan edildi. Erken seçim kararı alındığı açıklandı.

CASTİLLO'DAN PERU HALKINA MEKTUP

Cezaevinde olan Castillo ise bir mektup yayımladı. Boluarte'yi "gaspçı" olarak nitelendirdi. Nisan 2024'te yapılacağı açıklanan seçimlere işaret etti Castillo, "Halk, yeni seçimlerin kirli oyununa gelmemeli" dedi.

"Hükümetimin en zor durumunda sizinle konuşuyorum. Aşağılanmış, iletişimsiz, kötü muamele görmüş ve kaçırılmış ancak sizin güveniniz ve mücadelenizle, egemen halkın görkemiyle giyinmiş ve ama aynı zamanda atalarımızın şanlı ruhundan ilham almış durumdayım"

Hakkında 17 ay içinde 3 kez gensoru önergesi sunulan Castillo, yolsuzluk yapmadığını ve Kongre’nin hükümetini devirmek için çalıştığını söyledi.

# peru # abd # latin amerika # amerikancı darbe # Pedro Castillo # darbe # gösteri # lima # protesto