Filistin direniş örgütlerinden birleşme kararı

Filistin’de işgale karşı direnişin öncüsü örgütler, Cezayir’de birlik mutabakatı imzaladı. Filistin Kurtuluş Örgütü’nün yegâne Filistin temsilcisi olması kabul edildi. Bir yıl içerisinde seçimler yapılması için anlaşma sağlandı.

Cezayir’de 11-13 Ekim günleri arasında yapılan Filistin Ulusal Uzlaşı Konferansı’nda bir araya gelen Filistin direniş örgütleri, mücadeleyi birleştirme kararı aldı.

Cezayir Bildirisi imza törenine 14 farklı Filistin örgütünün temsilcisi ile Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun katıldı.

Filistin Kurtuluş Örgütü Yürütme Komitesi Üyesi Azzam el-Ahmed ve Hamas lideri İsmail Heniyye başta olmak üzere 14 Filistinli grubun temsilcileri Cezayir Bildirisi'ne imza attı.

Filistin’deki siyasi bölünmenin sona erdirilmesi için imzalanan bildiride, işgale karşı direnişin temeli olarak ulusal birliğin önemi vurgulandı. Bildirinin maddeleri arasında, Filistin ulusal güçlerinin seçimler kanalıyla siyasi ortaklık ilkesinin temellendirilmesi, ulusal uzlaşının gerçekleşmesi için fiili adımlar atılması, Filistin halkının meşru ve tek temsilcisi olması hasebiyle Filistin Kurtuluş Örgütünün rolünün ve ona bağlı kurumların etkinleştirilmesi yer aldı.

Bildiride ayrıca, Gazze ve Kudüs dahil Batı Şeria’da devlet başkanlığı ve parlamento seçimleri ile Filistin Ulusal Konseyi seçimlerinin bildirinin imzalandığı tarihten itibaren en geç bir yıl içinde yapılması kararlaştırıldı.

Türkiye Dışişleri de Cezayir Bildirisini memnuniyetle karşıladı:

- Gerçekleştirilen ulusal uzlaşı konferansının olumlu sonuçlanmasından memnuniyet duyuyoruz. Konferansın sonunda kabul edilen Bildiri'nin, Filistinli gruplar arasında nihai birliğin sağlanması için uygun bir zemin teşkil ettiğini değerlendiriyor; başta seçimlerin düzenlenmesi olmak üzere, Bildiri'de kayıtlı adımların hayata geçirilmesini temenni ediyoruz.
# Filistin Kurtuluş Örgütü # hamas # cezayir # filistin