Çin Komünist Partisi 20. Genel Kurultayı toplanıyor

Çin Komünist Partisi, 20. Genel Kurultayı toplanıyor. Başkent Beijing'de 16 Ekim Pazar günü başlayacak kurultaya Çin’in 2 bin 296 delege katılacak. Çin Halk Cumhuriyeti Başkanı Şi Cinping’in 3. kez Parti Genel Sekreteri seçilmesi bekleniyor.

Çin Komünist Partisi'nin 20. Genel Kurultayı için hazırlıklar tamamlandı. Kurultay Başkent Beijing'de 16 Ekim Pazar günü yapılacak.

Çin’in bütün bölgelerinden 2 bin 296 delegenin katılacağı kurultayda Çin Halk Cumhuriyeti Başkanı Şi Cinping’in 3. kez Parti Genel Sekreteri seçilmesi bekleniyor.

ÇKP'nin 19. Merkez Komitesi, Çin Devlet Başkanı Şİ Cinping'in önderliğinde 20. Genel Kurultayı’nı görüşmek üzere çarşamba günü Beijing'de toplandı. Toplantı sonrasında yayımlanan bildiride 20. Genel Kurultayın hazırlıklarının tam olduğu ve pazar günü başlayacağı ilan edildi.

Merkez Komitenin 199 asil ve 159 yedek üyesinin katıldığı toplantıda ÇKP Merkez Disiplin Kurulu üyeleri de toplantıda oy hakkı bulunmaksızın hazır bulundu. Toplantıda 19. Merkez Komitesinin ve Merkez Disiplin Kurulunun 20. Genel Kurula sunacağı raporlar ve parti tüzüğünde yapılacak değişiklik teklifleri görüşülerek karara bağlandı.

Şi, toplantıda yaptığı konuşmada parti üyelerine ve yöneticilerine rehavete kapılmamaları ve zorlu görevlere daima hazır olmaları konusunda hatırlatma yaptı.

Çin Devlet Başkanı, "2049 yılına kadar modern sosyalist bir ülke inşa etme hedefine ilerlerken kritik bir dönemde 20. Genel Kurultayı yapıyoruz" dedi. Şi, "Çin, insanlık için ortak geleceğe sahip kader toplumunu inşa etme hedeflerine emin adımlarla ilerleyecek. Çin, dünyaya yeni fırsatlar sunmaya ve dünya barışına, ekonomik kalkınmaya katkı sunmaya devam edecek. Uygarlığının ilerlemesine önderlik etmeye odaklanacak” ifadelerini kullandı.

Bildiride 20. Genel Kurul’un amacı, “Marksizm, Leninizm Mao Zedong düşüncesi, Deng Şiaoping teorisine ve Çin'e özgü sosyalizmin Şi Cinping ile yeni dönemine bağlı kalarak bilimselliğe dayanan sosyalist modernleşme ve büyük uyanışı hedeflemektedir” şeklinde özetlendi.

Ayrıca kurultayla ilgili, “Tüm partinin ve tüm etnik grupların sosyalist modern bir ülke inşa etme yolunda yeni bir yolculuğa çıktığı kritik bir anda düzenlenen çok önemli bir kurultaydır” ifadeleri kullanıldı.

ÇKP’nin en üst organları olan Merkez Komite ve Disiplin Denetimi Komisyonunun seçileceği kurultayda parti liderliğinin geçmiş beş yıldaki raporları gözden geçirilecek. Kurultayda parti tüzüğü revize edilecek ve sorunlara yönelik politikalar belirlenecek.

5 yılda bir düzenlenen kurultayda belirlenecek olan liderlik ÇKP Genel Sekreteri ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in üçüncü dönem liderliğini de tescilleyecek.

# Çin Komünist Partisi # Şi Jinping # Çin Halk Cumhuriyeti