Burkina Faso'da geçiş dönemi başkanı belli oldu

Burkino Faso'da Fransa etkisindeki iktidar devrildi. Yüzbaşı İbrahim Traore geçiş dönemi devlet başkanı olarak atandı. Ülkenin 13 bölgesinden sivil ve askerlerden oluşan yaklaşık 300 delegenin katıldığı ulusal toplantı yapıldı.

Fransa’ya eylemli “ateşle oynuyorsun” mesajı verildi. Burkino Faso halkı Fransız emperyalizmine karşı harekete geçti.

Fransa etkisindeki iktidarı devirerek yönetime geçen Yüzbaşı İbrahim Traore geçiş dönemi devlet başkanı olarak atandı. Ülkenin 13 bölgesinden sivil ve askerlerden oluşan yaklaşık 300 delegenin katıldığı ulusal toplantı yapıldı.

Traore, Temmuz 2024’te yapılması planlanan seçimlere kadar devlet başkanlığı görevini yürütecek.

Fransa etkisinin iktidardan uzaklaştırıldığı Burkina Faso’da, Batı emperyalizmine karşı direniş devam ediyor. Halk, Fransa ile ilişkilerin bitirilmesini istiyor.

Fransa yanlısı yönetimi devirerek iktidara gelen Yüzbaşı İbrahim Traore’ye, Eski Cumhurbaşkanı Yakup İzak Zida’dan destek gelmişti. Zida, ülkede devlet bütünlüğünün sağlanmasına yönelik adımların bir an öne atılması gerektiğini söyledi. Fransa ve Batı sömürgeciliğine karşı Rusya ile askeri iş birliğini geliştirme çağrısı yapmıştı.

Zida, Fransa’yı topraklarından kovan Mali’yi örnek göstermişti. “Mali’nin yaptığı gibi Rusya’yla askeri iş birliği bir an önce geliştirilmeli” ifadelerini kullanmıştı.

# fransa # burkino faso # rusya