İsviçre'de 'üçüncü cinsiyet' kararı

İsviçre hükümeti, vatandaşlarına resmi kayıtlarda cinsiyetlerini belirtmek için üçüncü bir cinsiyet ve cinsiyetsizlik seçeneği sunmayı kabul etmedi.

İsviçre’de hükümet “üçüncü cinsiyet” ve “cinsiyetsizlik” seçeneklerini reddetti.

İsviçre'de vatandaşların nüfus kütüğüne erkek veya kadın olarak kaydedilmesine muhalefet eden iki öneri parlamentoya sunuldu. Önergede “vatandaşlara resmi kayıtlarda cinsiyetlerini belirtmek için üçüncü bir cinsiyet ve cinsiyetsizlik seçeneğinin sunulması” istendi. Önergeye yanıt veren Federal Konsey, İsviçre toplumunda kadın/erkek cinsiyet modelinin hala güçlü şekilde kabul gördüğünü, üçüncü bir cinsiyet seçeneğini, bugünün koşullarında reddettiğini belirtti.

Konseyden yapılan açıklamada, nüfus kayıtlarına üçüncü bir cinsiyet seçeneğinin eklenmesi için "sosyal ön koşullar şu anda mevcut değil" değerlendirmesi yapıldı. Üçüncü cinsiyet seçeneğinin, İsviçre anayasasında ve ülkedeki 26 kantonda geçerli olan yasalarda birçok değişiklik yapılmasını gerektireceği de vurgulandı. Federal Konsey, 2020 yılında yapılan yayımlanan ulusal etik raporuna atıf yaptı. Rapordaki; cinsiyet sistemiyle ilgili henüz değişiklik yapmanın vaktinin gelmediği yönündeki tespit hatırlatıldı.

Almanya hükümeti, resmi kayıtlarda üçüncü bir cinsiyet seçeneğini onayladı. Avusturya'da ise Anayasa Mahkemesi kararıyla vatandaşlarına kendileriyle uyumlu bir ifadeyi kullanma ya da kullanmama hakkı tanındı.



# isviçre # lgbt