KDHC'den ABD'ye tatbikat uyarısı

Atlantik Tayvan’da yapamadığını Güney Kore ve Japonya üzerinden hayata geçirmeye çalışıyor. Güney Kore ile askeri tatbikatlarını uzatma kararı alan ABD’ye, Kuzey Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nden uyarı geldi.

Asya’da dengeleri sarsamaya çalışan Atlantik’in Tayvan sonrası hedefi Kuzey Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti.

Güney Kore ve Japonya ile bölgenin dizginlerini tutmaya çalışan ABD, Güney Kore ile yaptığı ortak hava tatbikatını uzatma kararı aldı. F35 jetleri dahil yaklaşık 240 uçağın yer aldığı tatbikatın ne zaman noktalanacağı ise açıklanmadı. Karara gerekçe olarak Kuzey Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nin füze denemeleri gösterildi.

KDHC’DEN ABD’YE UYARI 

Karara Pyonyang’dan sert yanıt geldi. KDHC İşçi Partisi Merkez Komitesi Sekreteri Pak Jong Chon yazılı açıklama yaptı. Tatbikatı uzatan ABD’nin "barış ve güvenliği yok etmenin baş suçlusu" olduğunu söyledi.

- ABD ve Güney Kore'nin sorumsuz kararı, müttefik kuvvetlerin kışkırtıcı askeri eylemlerinin yol açtığı mevcut durumu kontrol edilemez bir aşamaya sürüklüyor. ABD ve Güney Kore, ne kadar geri dönülemez ve korkunç bir hata yaptığını öğrenecek.

 
Gelişmeler sonrası da uyarı olarak KDHC gövde gösterisi yaptı. Füze denemeleri durdurulmadı. Havalanan 180 savaş jeti sınır hattı boyunca uçtu. Güney Kore ile deniz sınırı bölgesinde 80 top atışı gerçekleştirildi. Pyonyang ABD bölgeden çekilene kadar teyakkuzda olacaklarını duyurdu.

Güney Kore acil durum ilan etti. Japonya, ABD ve Güney Kore liderlerinin, bu ayın ortasında bir araya gelmesi bekleniyor.

# KDHC # Güney Kore # abd # tatbikat