Kıbrıs Türkü kanlı Noel'i unutmadı: Lefkoşa'da anma töreni düzenlendi

59 yıl önce Kıbrıslı Türk soydaşlarımız, Rum terör örgütü EOKA’nının tarihe Kanlı Noel olarak geçen katliamına maruz kaldı. EOKA’nın saldırılarında 364 Türk hayatını kaybetti, 103 köy boşaltıldı. Katliamının tanıklarına göre, yaşananlar bir soykırım denemesiydi. Kıbrıs Türk’ü, kanlı noeli unutmadı.

Kıbrıs'taki İngiliz hakimiyeti, uzun müzakerelerin ardından, 16 Ağustos 1960'da Rumların ve Türklerin ortaklığını esas alan bir cumhuriyetin ilan edilmesiyle fiilen son bulmuştu.

1960 yılında kurulan yeni cumhuriyetin anayasası Türklerin siyasi haklarını garanti altına alıyordu. Ancak bu dönem fazla uzun sürmedi. Ada'daki Türk nüfus, Kıbrıs'ın Yunanistan'a bağlanmasını öngören Enosis hayalinin önündeki engel olarak görülüyordu.

1963 yılından itibaren, “Akritas” adı verilen plan aşama aşama uygulanmaya başlandı. Amaç, Kıbrıs'ı Türklerden temizlemekti. Bunun için Rum paramiliter güçleri kuruldu.

1963'ün Aralık ayında Kıbrıslı Türklerin hafızasından asla silinmeyecek saldırılar silsilesi başladı. Rum terör örgütü EOKA, Türklerin yaşadığı mahalleleri ve köyleri hedef aldı. Tarihe "Kanlı Noel" olarak geçen saldırılarda 364 Türk hayatını kaybetti. 103 Türk köyü boşaltıldı.

Tabip Binbaşı Nihat İlhan'ın katledilen eşi ve üç çocuğunun banyo küvetinde hunharca katledildiği fotoğraf, hafızalara kazındı. Katliamın tanıklarına göre, yaşananlar Kıbrıs Türklerine yönelik bir soykırım denemesiydi.

Türkiye, diğer garantör ülkeler İngiltere ve Yunanistan'ı müdahaleye çağırsa da olumlu yanıt alamadı. Ada'ya Birleşmiş Milletler Barış Gücü konuşlandırılsa da Türklerin üzerindeki baskılar 1964 yılı boyunca artarak devam etti.

6 Ağustos 1964'te Rum ve Yunan kuvvetleri bu kez Erenköy'e saldırı başlattı. Erenköy’ü korumak için bölgeye gelen 500’e yakın Türk mücahidi, halka siper oldu. Rum saldırıları Erenköy'deki direnişi kıramadı.

Erenköy çevresindeki kuşatmayı sona erdiren ise Türk Hava Kuvvetleri'nin gerçekleştirdiği uyarı uçuşları oldu. O uçuşlar sırasında Türkiye; tarihindeki ilk hava şehidini de verdi. Eskişehir'den Kıbrıs'a gönderilen 4'lü Filo'nun komutanı Cengiz Topel, Rumlar tarafından esir alındıktan sonra şehit edildi.

Kıbrıs Türk’ü, Kanlı Noel’i unutmadı. Katliamın 59. Yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde anma törenleri düzenlendi.

21-25 Aralık Milli Mücadele ve Şehitler Haftası kapsamında ilk tören, başkent Lefkoşa'daki Şehitler Abidesi önünde yapıldı.

Şehitler anıtına çelenk konuldu, saygı duruşu bulunuldu. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, anıt özel defterini imzaladı. Lefkoşa'daki törenler, Atatürk Kültür Merkezi'ndeki anma programıyla devam etti.

Milli Savunma Bakanlığı da şehitlerin anısına videolu mesaj paylaştı. Bakanlığın paylaşımında, "Çocuk, yaşlı, kadın demeden yüzlerce kardeşimizi barbarca katleden Rum teröristleri lanetliyor, şehitlerimizi rahmetle anıyoruz." İfadelerine yer verildi.

# kanlı noel # KKTC # lefkoşa