Castillo'nun direniş mektupları: “Halkın davasından vazgeçmeyeceğim!”

Peru ABD darbesine karşı ayakta. Washington’ın darbesiyle görevden alınan Devlet Başkanı Pedro Castillo'nun cezaevinden gönderdiği mektuplar halkta geniş yankı uyandırdı. “Halkın davasından vazgeçmeyeceğim!” diyen Castillo’nun çağrısıyla eylemler ülke geneline yayıldı.

Peru’da ABD destekli parlamento darbesiyle görevinden alınarak hapse gönderilen Başkan Pedro Castillo, demir parmaklıkların ardında mücadelede.

“DEVLET BAŞKANLARINA TEŞEKKÜR: ‘200 YILDIR İHMAL EDİLMİŞLERİN TEMSİLCİSİYİM“

Castillo cezaevinde kaleme aldığı avukatları avukatları aracılığıyla sosyal medyada paylaştı. El yazısı 7 mektup ülkeyi ayağa kaldırdı:

-Bilindiği üzere ben, Peru'nun derinliklerinde yaşayan unutulmuş erkekler ve kadınlar tarafından, 200 yılı aşkın bir süredir ihmal edilen mülksüzler tarafından seçildim. Kolombiya, Meksika, Bolivya ve Arjantin'in kardeş başkanlarına şükranlarımı yineliyorum. Size sağlam kalacağımızı ve Peru halkının haklı davasından ve halk iradesinden vazgeçmeyeceğimizi ya da terk etmeyeceğimizi ilan ediyorum

 Kendisi yerine göreve getirilen Dina Boluarte’yi “gaspçı” olarak niteleyen Castillo, asla yılmayacağını ve halkın, ABD destekli darbe oyununu bozacağını söyledi.

Castillo’nun kararlı duruşu sonrası başlayan eylemler dolayısıyla başkent Lima’da olağanüstü hal ilan edildi. Darbeyi destekleyen polisin sert müdahalesi sonucu 25 gösterici hayatını kaybetti, 500’den fazla insan yaralandı. Protestolar sürmeye ve ülke geneline yayılmaya devam ediyor.

Aydınlık Gazetesi’nin ulaştığı bilgilere göre ABD Büyükelçiliği ile Peru parlamentosu, ordusu ve yargısı üçgenindeki darbe güçleri arasındaki bağlantıyı güçlendirdi.

28 Temmuz 2021’de seçimleri kazanarak göreve gelen Peru Devlet Başkanı Pedro Castillo, hükümet dönemi boyunca hem içten hem dıştan kendisini devirme girişimleriyle boğuştu. Öğretmen sendikası lideri ve Peru yerlisi olan Castillo, başkanlığının her gününde sol içine sızan Amerikancılığın ihanetiyle yüzleşti.

Castillo, bütün bu süreç boyunca, kendisini başkanlığa taşıyan esas güç olan Peru’nun hor görülen ve dışlanan yerlilerine dayandı. Şimdi de direnişi onlarla sürdürüyor.

# peru # Pedro Castillo # abd