Riyad'da ABD'den kopuş zirveleri: Arap-Körfez Dünyası Avrasya'ya dönüyor

Dünyanın gözü Arap-Körfez Dünyasını Avrasya'ya katma zirvelerinin yapıldığı Suudi Arabistan'da. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, başkent Riyad'da el-Yemame Sarayı'nda özel bir seremoni ile karşılandı. Çin-Suudi Arabistan Zirvesi'nde "stratejik ortaklığın geleceğe taşınacağı" vurgulandı.

Önce havalimanında görsel bir şölen sonrada resmi temasların yapılacağı el-Yemame Sarayı'nda özel bir seromoni vardı.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in Suudi Arabistan'a gelişini müjdeleyen törenlerle, Atlantik cephesinde mesaj verildi.

Şi, zirve öncesinde Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdulaziz Al Saud ile ayrı bir görüşme yaptı. İki devlet başkanı, Çin-Suudi Arabistan Kapsamlı Stratejik Ortaklık Anlaşmasını bizzat imzaladı. Şi ve Kral Salman yeni dünyada düzeninde küresel istikrarı birlikte sağlamakta kararlı olduklarını vurguladı.

Çin-Suudi Arabistan zirvesine Şi ve Velihat Prens Muhammed Bin Selman Başkalık etti.

Prens Salman, Suudi Arabistan'ın çok kutuplu dünyada Çin'in Orta Doğu'daki en önemli stratejik ortağı olduğunu belirtti.

Suudi Arabistan'ın tek Çin ilkesini güçlü bir şekilde desteklediğini, Tayvan konusunda Pekin'den yana olduklarını kaydetti. "Bir dış gücün Çin'in içişlerine müdahalesini kesinlikle redd ediyoruz" dedi.

Zirvede hidrojen enerjisi alışverişi, Suudi Arabistan'da Çince öğretilmesi, Kuşak ve Yol Projesi'nin uyum planını içeren çok sayıda anlaşmaya imza atıldı.

Çin Lideri, Çin-Arap ve Çin-Körfez zirveleri öncesi ikili temaslarda bulundu.

Mısır, Kuveyt, Kata, Filistin, Tunus, Irak, Sudan Somali, Kamerun, Mor itanya, Cibuti, Yemen liderleri ile ikili görüşmeler yaptı.

Şi, kilometre taşı olarak nitelendirdiği Çin-Arap ve Çin-Körfez zirvelerine katıldı.

 Riyad'daki ikinci zirve Suudi Arabistan, Kuveyt, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Umman ve Bahreyn katılımıyla Çin- KİK zirvesiydi. Açılış konuşmasını Velihat Prens Salman yaptı. Filistin de adil çözüm çağrısı yapıldı. Zirveye katılan liderler ve temsilcilerin aile fotoğrafı çektirdi.

Üçüncü ve son zirve Çin-Arap ülkeleri arasındaydı. "Çin ve Arap medeniyetlerinin Asya'nın iki ucunda parladığını" ifade eden Şi, Arap dünyası ile ilişkilerde "yeni bir dönem" açma niyetinde olduklarını belirtti.

# Ahmed Ebu Gayt # arap birliği # Şi Cinping # mısır # Kuveyt # filistin # Tunus # ırak # sudan # Avrasya