Şi'den Asya-Pasifik'te soğuk savaş uyarısı

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, 21. yüzyılı Asya-Pasifik bölgesinin yüzyılı ilan etti. Bölgede istikrarı bozacak bir soğuk savaşa izin vermeyeceklerini söyledi. Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti de Asya-Pasifik'teki askeri varlığını artırmaya çalışan ABD'yi kıtalararası füze menzillerine aldı.

21'inci yüzyıl Asya-Pasifik yüzyılı olacak. Çin Devlet Başkanı ABD'yi bu sözlerle uyardı.

Tayland'da düzenlenen Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği Forumu APEC zirvesinde konuştu Şi Cinping:

- Asya-Pasifik güç mücadelesinin arenası haline gelmemeli. Yeni bir Soğuk Savaş başlatma girişimine asla izin vermeyeceğiz

 Çin Lideri, gıda, enerji ve borç krizleri aynı anda ortaya çıktığına dikkat çekti. Birçok ülkede sosyo-ekonomik kalkınmanın zorda olduğunu söyledi. Bazı güçlerce soğuk savaş ideolojisinin geliştirildiiğini belirtti:

 - İstikrarsızlık ve belirsizlik artıyor. Soğuk Savaş, hegemonya, tek taraflılık ve korumacılık ideolojisi gelişiyor. Uluslararası standartların çarpıtılması, ekonomik bağların koparılması, uluslararası çatışmaların körüklenmesi, kalkınma ve işbirliğinin engellenmesi olağan hale geldi ve bunların hepsi Asya-Pasifik bölgesinde barış ve kalkınma için zorluk teşkil ediyor.

 Çin Lideri, zirve kapsamında, bölgede ABD ile hareket eden Japonya Başbakanı Kişida Fumio ile görüştü. İlk kez yüz yüze yapılan görüşmenin gündemi sıcaktı. Şi bölgede istikar çağrısı yaptı, Kişida ise Tayvan üzerinden Pekin'i eleştirmeye çalıştı.

Tayland'da diplomatik görüşmeler sürerken saha hareketli. Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti kararlı. ABD'nin kuşatma planına karşı kıtalararası füze denemelerine başladı. Son deneme simülasyonunda füzelerin menzilinde ABD vardı. Pyongyang'ın son denemsi ABD’ye karşı bir uyarıydı.

Güney Kore ve Japonya, KDHC'nin kıtalararası balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzenin Japonya'nın 200 kilometre açığına düştüğü paylaşıldı.

# Asya-Pasifik # kore demokratik halk cumhuriyeti # çin # abd