Nancy Pelosi havlu attı: Pelosi'nin yerine Cumhuriyetçi gelecek

ABD Temsilciler Meclisi'nde çoğunluk Cumhuriyetçilere geçti. Kışkırtıcı Tayvan ve Kafkasya ziyaretleri ile tepkilerin odağı olan Temsilciler Meclisi'nin Demokrat Başkanı Nancy Pelosi, görevi bırakacağını açıkladı. Pelosi böylece başkanlık tokmağını Cumhuriyetçi bir başkana devredecek.

Ara seçimlerin ardından Cumhuriyetçiler 218 sandalye ile Temsilciler Meclisi'ni aldı. Demokrat Başkan Nancy Pelosi görevi bırakma kararı aldı.

Temsilciler Meclisi'nde Pelosi dönemi noktalanıyor. 30 yılı aşkın süredir Temsilciler Meclisi'nde olan Pelosi, 19 yıldırda Demokratların lideriydi. Cumhuriyetçilerin zaferinin netleşmesi ile görevi bırakıp, yeniden aday olmayacağını açıkladı:

- Kongrenin yeni döneminde Demokratların liderliği için tekrar seçime girmeyeceğim. Benim açımdan, çok saygı duyduğum Demokrat Parti grubuna yeni nesil bir ismin liderlik etme zamanı geldi.

 Eski ABD Başkanı Donald Trump ile sürtüşmeleri ABD basınında sık sık gündem oldu. Trump hakkında iki kez azil süreci başlatsa da başarlı olamadı. Son dönemlerdeyse Pelosi'nin adı dünya siyasetinde sıkça gündeme geldi. Çin'in tepkisine rağmen Tayvan'a gitti, Asya-Pasifik'te gerginliği tetikledi.

Türkiye'nin hassas damarlarını kaşımak için Tayvan'dan Kafkasya'ya geçti. Ara seçimlerde Ermeni lobisini desteğini alabilmek için Ermenistan'da sözde soykırım anıtı önünde gözyaşı döküp, Türkiye'yi hedef aldı.Türkiye'nin yanıtı sertti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Pelosi'nin Kafkasya'daki gelişmelere darbe vurucak ne cürmü ne gücü var" demişti.

Görev süresini bu tepkilerle tamamlayan Pelosi'nin yerini Cumhuriyetçilerden bir isim alacak. O isimin Kevin McCarthy'nin olacağı belirtiliyor. Demokratik Parti liderliği için seçimse 30 Kasım'da yapılacak.

# ABD Temsilciler Meclisi # cumhuriyetçiler # Nancy Pelosi # donald trump