Sırbistan Kosova yönetimiyle plaka krizinde anlaşmaya vardı

Sırbistan ile Kosova, araç plakaları krizinde anlaşmaya vardı. Buna göre Sırbistan Kosova şehirlerini simgeleyen araç plakalarını vermeyi, Kosova da araçlara yeniden ruhsat verilmesini durduracak.

Sırbistan ve Kosova, ABD ve AB'nin köpürttüğü plaka krizini çözdü.

İki ülke arasındaki anlaşmayı AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell sosyal medyadan duyurdu.

Anlaşmaya göre Sırbistan artık Kosova şehirlerini simgeleyen araç plakalarını vermeyecek. Kosova da araçlara yeniden ruhsat verilmesini durduracak.

Gerilim Kosova'nın Sırp plakalarına ceza kesmeye kalkmasıyla bir süredir ilişkiler gergin. AB'nin son uzlaşı masası da çözümsüz kalmıştı. Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandır Vucic, Kosovalı Sırplara sükunet çağrısı yapmış, "uzlaşı sağlanamazsa gereği yapılır" demişti. Kosova ise 48 saatliğine yasa dışı ilan ettiği Sırp plakalarına ceza uygulamasını erteledi. Bu süre içerisinde Sırbistan ve Kosova yetkileri yeniden temasa geçti. Görüşmeler sonucunda anlaşma sağlandı.

Sırbistan plaka basımını, Kosova ise ruhsatlandırmayı noktalayacak. Şuan için kullanımda olan 10 bin plaka için yeni bir düzenleme yapılacak. Düzenlemenin içeriği önümüzdeki günlerde açıklanacak.

# Kosova # Sırbistan # araç plakası