Paşinyan KGAÖ zirvesinde istediğini alamayınca kriz çıkardı: Bildiriyi imzalamadı

Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nün Ermenistan'daki zirvesinde kriz yaşandı. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Azerbaycan'a karşı karar aldırmayınca zirve bildirisini imzalamadı. Zirvede konuşan liderler Paşinyan'dan Moskova'da imzaladığı üçlü bildiriye uymasını istedi.

Ermenistan Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nün Azerbaycan'a karşı karar çıkaramayınca kriz çıkardı.

Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü, Ermenistan'da toplandı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman Erivan'daydı. Bölgesel gelişmeler ele alındı.

Toplantıya ev sahipliği yapan Ermenistan ise zirvede Azerbaycan'ı işgalci olarak suçladı. Karabağ ve Şuşa'dan çekilmesini savundu. Zirvenin bu yönde karar almasını talep etti ama karşılık bulamadı. Liderler, Ermenistan'ın Azerbaycan ile yaşadığı sorunları diplomatik yollarla çözmesi gerektiğini vurguladı.

Zirveden karar çıkaramayan Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, ortak bildiriyi imzalamadı. "Rusya liderliğindeki KGAÖ Ermenistan'ın yardımına koşmadı, hayal kırıklığı yaşıyorum" dedi.

Zirve sonrasında Rus Lider Putin ile görüştü. Paşinyan, bu görüşmeden de istediğini alamadı. Putin, Ermenistan'a Zengazur Koridoru için ulaşım hatlarını açmasını istedi. Üçlü bildiri uygulanırsa bölgede barışın sağlanacağını iletti.

Peki Ermenistan, 30 yıllık çıkacak mı? Soruya yanıt Kremlin'den geldi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ermenistan’ın KGAÖ’nün bir üyesi olarak kalmaya devam edeceğini söyledi.

# Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü # Ermenistan # Nikol Paşinyan # Azerbaycan # rusya