Doğal gazda dışa bağımlılık düşecek mi?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Kardeniz’de bulunan doğal gaz ile ilgili konuştu. Bakan Dönmez “Karadeniz gazı devreye girdiği zaman Doğal gazda dışa bağımlılığımız yüzde 70’e inecek” dedi.

Dünya’daki enerji krizi sürerken Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez Karadeniz’deki sondaj çalışmaları ve bulunan gazla ilgili konuştu.

DIŞA BAĞIMLILIĞIMIZ YÜZDE 70’E İNECEK

Bakan Dönmez, Sakarya gaz sahasında bir sondaj çalışması daha yapıldığı bilgisini paylaşırken “Karadeniz gazı devreye girdiği zaman doğal gazda dışa bağımlılığımız yüzde 70’e inecek” dedi:

- Doğal gazda biz tükettiğimiz gazın yüzde 99’unu ithal ediyoruz. Yani neredeyse tamamında dışa bağımlı olduğumuz bir üründe Karadeniz gazı devreye girdiği zaman ve tam üretime geçtiğimizde toplam tüketimin yüzde 25-30’luk kısmını artık kendi gazımızı kullanıyor olacağız. Doğal gazda dışa bağımlılığımız yüzde 70’e inecek. Ama yeni araştırmalar sonucu keşifler gelirse tabi bu oran daha da azalacak.

 Türkiye’nin birçok yerden gaz tedarik edebilen nadir ülkelerden birisi olduğunu belirten Dönmez, “Gaz tedariki konusunda cazibe merkezi haline geldik” dedi:

- Gaz tedariki konusunda cazibe merkezi haline geldik. ABD’den Körfez ülkelerine, hatta nadir olmakla birlikte Asya Pasifik kaynak noktalarına varıncaya kadar tedarik edebiliyoruz. Böyle baktığımızda yaklaşık 15 farklı ülkeden gaz tedarik ediyoruz. Bu bir dağıtım merkezi ve ticaret merkezi olmak için yeterli bir kaynak dağılımını içeriyor.

Yaklaşık, 6 milyar metreküplük doğal gaz deposu olduğunun bilgisini veren Bakan Dönmez, 2 yıl içerisinde bu rakamın 10 milyar metreküpe çıkacağını söyledi.

# enerji krizi # Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı # sondaj çalışması # doğal gaz # Fatih Dönmez