İşçi tarafı harekete geçti: ''Rakam tartışmak çözüm değil''

Asgari ücretin rakam tartışmasına sıkıştırılmasına karşı işçi cephesi de harekete geçti. Ulusal Kanal'ın edindiği bilgilere göre, Türk-İş komisyonda bu yıl gelir vergisini ve sendikalaşmayı gündemde tutacak.

Rakam tartışmaları değil sorunun çözümü için masaya oturacaklar.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 7 Aralık'ta ilk toplantısını yapacak. Milyonları ilgilendiren asgari ücret konusunda rakam tartışmaları ise aylar önce başladı.

Asgari ücretin artmasından ziyade alım gücünün korunmasını isteyen, emeğin karşılığının rakamlara sıkıştırılmamasını isteyen işçi sınıfı bu yıl masada iki önemli konuyu gündeme getirecek.

Türk-İş heyeti, asgari ücret görüşmelerinde öncelikli konuyu rakam değil örgütlenme olarak belirledi. Neredeyse çalışanların yarısının asgari ücret aldığı koşulların değişmesi asıl konu olacak.

İşçi tarafı, örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasını isteyecek. Bu konuda işçi, işveren ve hükümetin ortak adım atmasını talep edecek.

Örgütlenmenin artmasıyla asgari ücretle çalışanların da azalacağından köklü çözüme doğru bir adım atılmış olacak.

İkinci başlık ise vergi dilimlerine ilişkin. Türk-İş heyeti, gelir vergisinin ilk basamağının asgari ücret brüt tutarının belirli bir miktar üstünde olmasını isteyecek.

Gelir Vergisi tarifesi geçen yıl Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan enflasyon veya asgari ücret zamları oranında artırılmamış ve yıllık olarak belirlenmişti. Bu durum asgari ücret ve asgari ücretin üzerinde ücret geliri elde eden çalışanların bir üst vergi tarifesine daha erken girip, daha fazla vergi ödeyerek daha düşük gelir elde etmelerine neden olmuştu.

Kaynak: Ulusal Kanal Haber Merkezi

# türk-iş sendikası # asgari ücret tespit komisyonu # gelir vergisi