Nebati'den faiz uyarısı: ''Çözüm değil felaket getirir''

Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesi Meclis’te görüşüldü. Bakan Nebati, yüksek faiz artışlarına gitmenin çözüm yerine felaket getirebileceğini belirtti.

Bütçe maratonu komisyonda devam ediyor.

Bu kez sunum sırası Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın idi. Bakan Nureddin Nebati Plan ve Bütçe Komisyonu’na sunum yaptı. Bakan, dünyada artan faiz oranlarının bir taraftan talebi düşürürken diğer taraftan da borçlanma maliyetlerini yükselterek bütçeler üzerindeki yükü ağırlaştırdığını söyledi:

- Yüksek faiz artışlarına gitmenin çözüm yerine felaket getirebileceği, uluslararası kuruluşlar ve önde gelen ekonomistler tarafından da son dönemde defaatle ifade ediliyor.

Nebati, enflasyonla mücadeleyi faiz artışları yoluyla değil, üretim kapasitesini artıracak arz yönlü politikaları geliştirerek sürdürdüklerini bildirdi:

- Türkiye Ekonomi Modelimiz kapsamında enflasyonla mücadeleyi birçok gelişmiş ve gelişmekte olan ülkenin yaptığı gibi tüketim, üretim ve yatırım daralmasına neden olacak faiz artışları yoluyla değil, ekonomimizin üretim kapasitesini artıracak arz yönlü politikaları geliştirerek sürdürüyoruz.

 Artan elektrik, doğal gaz faturalarına da dikkat çeken Nebati, alım gücüne ilişkin de değerlendirmelerde bulundu:

- Hızla artan elektrik ve doğalgaz fiyatları enflasyonu daha da yükseltirken hanehalkı satınalma gücünü de azaltıyor. Ayrıca vurgulamak isterim ki, enerji faturası geçen yılın aynı seviyesinde kalsaydı şu an cari işlemler açığını konuşmuyor olacaktık. Şöyle ki, ihracattaki güçlü görünüm ve turizm gelirlerindeki toparlanmaya rağmen, başta enerji olmak üzere yüksek emtia fiyatlarının etkisiyle cari işlemler açığı ağustos itibarıyla yıllıklandırılmış olarak 40.9 milyar dolar olmuştur.

Borç stokunun faiz oranlarına karşı duyarlılığını azaltmak amacıyla yapılan adımları da anlattı Nebati:

-  2019-2021 döneminde toplam iç borçlanmanın yüzde 38’i sabit getirili TL cinsi senetler ile sağlanmışken bu yılın Ocak-Ekim döneminde sabit getirili TL cinsi senetlerin payı yüzde 58’e yükselmiştir. Borç stokunun yapısını iyileştirmek için yurt içi borçlanmada döviz cinsi senetlerin payı azaltılmıştır. Bu çerçevede, 2022 yılında yurt içi döviz cinsi borçlanmalar azaltılmış, Türk lirası cinsi borçlanmaya ağırlık verilmiştir. 

Kaynak: Ulusal Kanal Haber Merkezi

# enflasyon # faiz # nureddin nebati # üretim