Güneş kremleri kansere sebep olur mu?

Güneş kremleri kansere sebep olur mu?

Güneş kremleri kansere sebep olur mu?

Güneş kremi kullanmanın kansere neden olduğuna dair hiçbir bilimsel kanıt yoktur. Hem Amerikan Dermatoloji Akademisi hem de Kanada Dermatoloji Derneği, insanların cilt kanserlerinin yüzde 80-90'ına neden olan UV ışınlarına maruz kalmaktan korunmak için güneş kremleri kullanmasını önermektedir.

Dünyada her yıl 2 ila 3 milyon arasında cilt kanseri tanısı konulmaktadır. Ozon seviyeleri azaldıkça, atmosfer koruyucu filtre işlevini giderek kaybeder ve daha fazla güneş ışınları dünya yüzeyine ulaşır. 


Ulusal Toksikoloji Programı (NTP), Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH), Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) ve Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) dahil olmak üzere birçok kurum güneş ışınlarına ilişkin şu açıklamaları yaptı:


Güneş ışınlarının insanlar için kanserojen olduğu bilinmektedir. 
Geniş spektrumlu UV radyasyonunun insanlar için kanserojen olduğu bilinmektedir.UVA radyasyonun insanlar için kanserojen olduğu makul bir şekilde tahmin edilmektedir.
UVB radyasyonun insanlar için kanserojen olduğu makul bir şekilde tahmin edilmektedir.
UVC radyasyonunun insanlar için kanserojen olduğu makul bir şekilde tahmin edilmektedir.  

Sonuç olarak güneş kremi kullanmanın kanser ile bir bağlantısı yoktur. Bununla ilgili bir bilimsel kanıt yoktur. Güneş kremi kullanmamaktan kaynaklanan kanser riski, güneş kremi bileşenlerinden kaynaklanan potansiyel sağlık risklerinden çok daha fazladır.

# Güneş # Kanada # Ulusal # tatil # kanser # yaz # zarar # güneş kremi # yanık