ABD'de Kovid-19 salgını dolayısıylaABDnda büyük artış bekleniyor

Koronavirüs salgını nedeniyle ABD’de son bir haftada 3,3 milyon kişi daha işsizlik maaşına başvurdu. Bu rakamla ülkedeki işsizlik sayısı 33 buçuk milyona çıktı. ABD perakende devleri at arda iflas açıklaması yaptı. Yüzde 35 küçülen et sektörü ise gelecek hafta fiyatların yüzde 20 artacağını duyurdu.

ABD'de Kovid-19 salgını dolayısıylaABDnda büyük artış bekleniyor

Kovid-19 vaka sayısı, 1 milyon 300 bine yaklaştı, ölü sayısı da 77 bin sınırında .... Amerika Birleşik Devletleri’nde işler yolunda gitmiyor. Bütün bu gelişmelere ek olarak ekonomideki fatura ağırlaşıyor. İşsizlik sayısı rekora doğru koşuyor.

Salgının 7. haftasında ABD‘de 3,2 milyon kişi daha işsizlik maaşına başvuru yaptı. Böylece ABD’deki işsiz sayısı 33,5 milyona yükseldi. Nisan ayı işsizlik oranı yüzde 20 olarak açıklandı. Ekonominin kapalı olması nedeniyle işsizlik oranının Mayıs ayında da artması bekleniyor.

6 trilyon dolar hacme sahip toptan ve perakende sektöründe art arda iflaslar yaşandı. Perakende devi Neiman Marcus ve J. Crew iflasını açıkladı. Gelecek hafta da JC Penney’nin iflas açıklaması yapması bekleniyor.

Kovid-19 et sektörünü de durma noktasına getirdi. Ülkede domuz ve sığır eti üretimi geçen yıla göre yüzde 35 düştü. Çiftlik kredi sisteminin parçası olan kooperatif bankası CoBank, gelecek hafta et fiyatlarının yüzde 20 artacağı açıkladı.

Toparlanma beklense de ikinci çeyrekte 700 milyon değerindeki 7 milyon domuzun zorunlu olarak itlaf edilebileceği belirtiliyor. Bu durumunda sonbaharda et arzını daha da azalabilir... Bu da ABD et sektörü milyarlarca dolar zarara yol açması anlamına geliyor.

ABD yönetimi bir yandan da Çin’i suçlamayı sürdürüyor. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, “bugün dünya sahnesinde ABD ve tüm Batı hükümetlerinin en tehlikeli düşmanı Çin” dedi.

ABD Gıda ve İlaç İdaresi, Çin'deki 60'tan fazla firmaya verilen N95 maske ihracatı onayını geri geçti.

ulusal.com.tr

# abd # koronavirüs # et