Madalyaları geri verenler

Albay Orkun Özeller’in ABD madalyasını reddetmesi üzerine Aydınlık gazetesi Türk Ordusu’nda geçmişte yaşanan benzer olayları araştırdı.

Madalyaları geri verenler

Albay Orkun Özeller’in ABD madalyasını reddetmesi üzerine Aydınlık gazetesi Türk Ordusu’nda geçmişte yaşanan benzer olayları araştırdı.

Emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz, Fransa’nın sözde Ermeni soykırımı ile almış olduğu karardan sonra madalyasını Fransa'ya iade etti.

Beyazıt Karataş da ABD’de görev yaptığı sırada ABD-Türkiye ilişkileri açısından önemli gelişmeler yaşandığı 2003-2005 yılları arasında “Bana madalya vermeyin” çıkışında bulundu. Karataş’a o dönem yaşadıkları sorulduğunda şunları söyledi:

IRAK’IN İŞGALİ IRASINDA...

“ABD’li proje subayı ile birlikte bilgilendirme odasındaki masanın etrafında karşılıklı oturup konularımızı görüşmeye başlamadan önce içeriye girerken dikkatimi çeken, odada bulunan video kameranın kayıtta olduğuydu. Şahsi düşüncem olan birkaç konuyu ABD’ndeki görevimin başlangıcında belirtmek istediğimi proje subayına söyledim. Süleymaniye olayının düşmanca bir yaklaşım olduğunu, olayın üzerimizde derin bir iz bıraktığını, başta ben olmak üzere ‘Türk halkının bunu asla unutmayacağını’ ifade ettim. ABD’ndeki Kıdemli Askeri Ataşelik görevinden Türkiye’ye dönen Türk Askeri Ataşesine geleneksel olarak ‘Liyakat Madalyası’ diyebileceğimiz bir madalya ve şerit rozeti verilmektedir. ABD’li proje subayına, ‘Süleymaniye’de düşmanca davranan bir müttefikten böyle bir madalyayı istemediğimi şimdiden belirtmek istiyorum, benim için planlama yapmalarına gerek olmadığını, ileride Türk milletine, aileme, arkadaşlarıma bunu izah edemeyeceğimi’ söyledim. Türkiye’ye döndükten sonra beklediğim gibi ABD tarafından bana herhangi bir madalya teklifi yapılmamıştır.”

Aydınlık

# beyazıt karataş # Ahmet Yavuz # orkun özeller