McKinsey ile hükümetin yaptığı anlaşma neleri içeriyor?

Gözler Amerikalı danışmanlık firması McKinsey'in üzerinde... Her ne kadar "İcra fonksiyonu olmayacak" dense de şirketin denetleyici ve yol gösterici rolü bulunuyor. Bu durum karşısında kamuoyunda bazı tedirginlikler ortaya çıktı. İşte, 4 soruda Türkiye'yi daha önce de denetleyen McKinsey...

McKinsey... Amerikalı danışmanlık firması... Bir çok ülkede faaliyet yürüttü. Türkiye için daha önce de çalıştı. Şimdi, Kamu Maliyesi Dönüşüm ve Değişim Ofisinin denetleme yetkisi artık bu firmada.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, New York'ta açıklamıştı. Ardından gözler McKinsey'e çevrildi.

Peki, bu firma Türkiye için geçmişte ne yaptı, hangi ülkelere danışmanlık veriyor?

- McKinsey ile hükümetin yaptığı anlaşma neleri içeriyor?

Şirket yetkilileri BBC Türkçe'ye konuştu. Ancak anlaşmanın ayrıntılarını vermedi. Söz konusu danışmanlığın, hiçbir icra fonksiyonu ya da yetkisi olmayacağı belirtiliyor. Denetleme ve yol haritası konusunda raporlar hazırlayacağı ifade ediliyor.

- McKinsey daha önce Türkiye'de iş yaptı mı?

Bu sorunun yanıtı; Evet. Firmanın Türkçe web sitesinde, hükümet ile ilk olarak 1980'li yılların ortasında çalıştığı belirtiliyor. Konu ise Türkiye'nin Avrupa Birliği başvurusunu "şekillendirmek". McKinsey'nin 90'lı yıllardan itibaren de özellikle bankacılık ve özelleştirme alanında devletin farklı birimlerine danışmanlık yaptığı görülüyor. Hatta firma geçmişte Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na danışmanlık hizmeti sundu. Ancak, hükümet hizmetin yeterli olmadığına kanaat getirdi. McKinsey'nin Türkiye'de kamu sektörü için danışmanlık faaliyeti verdiği dönem 2000 ve 2001'deki ekonomik kriz sonrası. Ayrıca, TRT'nin yeniden yapılandırılması için bir plan geliştiren McKinsey'nin bu hizmeti için 1 milyon dolar aldığına dair bazı haberler basında yer almıştı.

- McKinsey ne zaman kuruldu?

ABD merkezli firma, 1926 yılında James Oscar McKinsey tarafından kuruldu. McKinsey'nin Türkiye'de Ankara ve İstanbul'da 2 ofisi bulunuyor.

- McKinsey daha önce hangi ülkelerde faaliyet gösterdi?

McKinsey'nin daha önce danışmanlık yaptığı ülkeler arasında Lübnan, Suudi Arabistan, Azerbaycan, Pakistan, Myanmar, Porto Riko ve İngiltere var. Öte yandan McKinsey'nin, güvenlik güçlerini düzene sokma planına yardımcı olmak için İsrail’le de çalıştığı iddia ediliyor.

ulusal.com.tr

# McKinsey