Ordu'da dut pekmezi zamanı

Ordu'da dut ağaçlarının meyveye durmasıyla kadınların pekmez mesaisi başladı. Atalarından kalma yöntemle odun ateşinde pekmez kaynatan Ordulu kadınlar aile bütçesine de katkıda bulunuyor.

Ordu'da dut pekmezi zamanı

Ateşler yakıldı, kazanlar kaynatıldı. Ordu'da kadınlar her yıl olduğu gibi dut pekmezi için kolları sıvadı.

Altınordu ilçesine bağlı Kızılhisar Mahallesi'nde geleneksel yöntemle pekmez üretiyorlar. Büyük emek isteyen pekmez yapımı imece usulüyle yapılıyor.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, pekmezin hem kara hem de ak duttan yapıldığını söyledi.

- Pekmez hem kara hem de ak duttan yapılıyor. Şu anda kadınlarımız gerçekten onunla ilgili çok büyük bir çalışma içinde çünkü yıllardır bu gelenek halinde devam ediyor.

- Özellikle büyüklerinden gördükleri şekilde pekmezi yapmaya çalışıyorlar. Bölgesel yöntemle beraber bunu üretiyorlar. Ekonomilerine de büyük katkı sağlıyorlar. Kadınlarımız bunun kilosunu 80-90 lira gibi bir miktarda satışa sunuyor.

Kadınlar önce ağaçları silkeleyerek dutları topluyor. Yıkadıktan sonra ezerek suyunu çıkartıyor.

Odun ateşinde kaynatılan pekmez yurt dışındaki akrabalara da gönderiliyor.

Kavanozlara konulan pekmez tüm ailenin kışlık ihtiyacını karşılıyor. Kilogramı 70 ile 100 lira arasında satılan pekmez, Ordulu kadınların aile bütçesine de katkı sağlıyor.

# ordu # türkiye ziraat odaları birliği # ekonomi # meyve # altınordu # Ordu Altınordu # pekmez # dut pekmezi # Arslan Soydan