KKTC'nin tanıtılması için yol haritası: Uzmanlar Ulusal Kanal'a değerlendirdi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin tanıtılmasına ilişkin Türkiye'nin nasıl adımlar atması gerektiği tartışılıyor. Cumhurbaşkanlığı ve Dışişleri Bakanlığının diplomasi trafiğini bir an önce artırması gerektiği uyarıları yapılıyor. Kıbrıs davasına omuz vermiş isimler Türkiye'ye yakın olan ülkelerin KKTC'yi tanıyabileceğini söylerken, diplomasinin ticari ilişkilerle güçlendirilerek Türkiye'nin zemini hazırlaması gerektiğini ifade ediyorlar.

KKTC'nin tanıtılması için yol haritası: Uzmanlar Ulusal Kanal'a değerlendirdi

Haber: Buse Gençtürk

Doğu Akdeniz'de stratejik bir konuma sahip olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin devlet olarak tanınması büyük önem taşıyor. Uzmanlar, KKTC'nin tanıtılması için Türkiye'nin izlemesi gereken yol haritasına dikkat çekiyor.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, ''Kıbrıs'ta KKTC ve Türkiye'nin tanıtılması İçin birlikte atılması gereken en önemli adım, artık Kıbrıs Türk Devleti'nin ilan edilmesidir.'' dedi.

Mavi Vatan'da dengeleri değiştirecek, Türkiye'nin konumu sağlamlaştıracak tek çözüm KKTC'nin tüm dünyaya tanıtılması. Türkiye'nin bu yönde adım atması için en büyük görevin Cumhurbaşkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı'nda olduğu belirtildi. Ulusal Kanal'a konuşan uzmanlar, KKTC'yi tanıyabilecek ülkeleri paylaştı.

Eski KKTC Ankara Büyükelçisi Ahmet Zeki Bulunç, ''Türkiye Cumhurbaşkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı düzeyinde bizi destekleyecek olan ülkeleri çok iyi olarak bilmekte ve değerlendirmektedir. Türk devletlerine Kafkaslarda diplomasi trafiği yönlendirilebilir. Latin Amerika ülkeleri olabilir. Afrika, Uzak Doğu ülkeleri olabilir.'' ifadelerini kullandı.

''RUSYA VE TÜRKİYE'YE YAKIN ÜLKELER TANIMALI''

Metin Feyzioğlu, ''Avrupa Birliği'ne bu şekilde Kıbrıs Türkü yok sayılayarak azınlık statüsüne indirilmiş bir Kıbrıs ve Karpas Burnu İngilizlerin ve İngilizlerden alt kiracı konumuyla yer alacak Amerikalıların füze üslerine açılmış halde. Ruslar bence bunu istememeli.'' değerlendirmesinde bulundu.

Emekli Büyükelçi Onur Öymen, ''KKTC'nin tanıtılması İçin fiilen çalışmalar yapılmalı bir doğrudan doğruya tanıtılmalı başka ülkeleri ikna edersiniz büyükelçilikler açarlar.'' dedi.

''DİPLOMASİ TİCARİ İLİŞKİLERLE GÜÇLENDİRİLMELİ''

KKTC'nin tanınması için yürütülecek diplomasi faaliyetlerinin ticari ilişkilerle güçlendirilmesi gerektiğine de dikkat çekildi.

Zeki Bulunç, ''Belki öncelikle hedef ülkeler belirlenmek üzere o ülkelerle turizm büroları, ticaret büroları gibi çeşitli kuruluşlarıyla birlikte hareket edilebilir.'' dedi.

Onur Öymen, ''İlk adım, resmen diplomatik ilişkiler kurulmasından çekinen ülkelerin ticaret temsilcileri açması. KKTC nin diplomatik temsilcileri olacak Londra'da var mesela'' dedi.

Uzmanlara göre KKTC'yi tanıtma çalışmalarını sürdürecek olan Türkiye'nin bundan önce yapması gerekenler de var.

Zeki Bulunç, ''KKTC ile Türkiye arasında serbest ticari anlaşması var mı biz önce kendimizden başlamamız lazım. Ayrıca münhasır ekonomik bölge anlaşmamız var mı yoktur. Ortak savunma doktrinine benzer Türkiye'nin hava deniz üslerini kuracak şekilde çalışmalarımız var mı?'' açıklamasında bulundu.

# Metin Feyzioğlu # ulusal kanal # KKTC # kuzey kıbrıs türk cumhuriyeti # Kafkaslar # dışişleri bakanlığı # Onur Öymen # KKTCnin tanınması # KKTC Ulusal Kanal # Emekli Büyükelçi Onur Öymen # KKTC tanınma politikası # KKTC tanıtma politikası