ABD'de George Floyd protestoları durulmuyor

ABD’de Floyd gösterileri 8. Gününde ülke sathında devam ediyor. Gösteriler geniş katılımlı olarak Başkent Washington, New York ve Minneapolis’te yapıldı. Daha sakin/barışçıl geçen eylemlere New York’ta sağlık çalışanları da katıldı. Başkent Washington’a bin 600 asker konuşlandırıldı.

ABD'de George Floyd protestoları durulmuyor

Amerikan halkı 8 gündür polis, asker, FBI ve gizli polis şiddetine rağmen sokaklarda ırkçılık ve yoksulluk karşıtı eylemlerini sürdürüyor. Ülke sathında yapılan gösteriler başkent Washington, finans merkezinin kalbi New York ve George Floyd’un boğularak öldürüldüğü Minneapolis eyaletlerinde yoğunlaştı.

Beyaz Saray’ın çevresi hem uzun demir bariyerlerle hem de etten bir duvarla çevrildi. Göstericiler saray önündeki Lafayette Park’a alınmadı. Önceki günlere göre gösteriler daha sakin ve barışçıldı.

Yaklaşık 15 bin kişi bu kez oturma eylemi yaptı. Önceki günlere göre katılımın arttığı Washington’da ara ara tansiyon yükseldi.

Sokağa çıkma yasağının başladığı 19.00’dan sonra da gösteriler Beyaz Saray ve Kongre önünde devam etti.

Başkentin kontrolü askere devredildi. Pentagon, Washington bölgesine yaklaşık bin 600 asker konuşlandırdığını açıkladı. Başkente konuşlandırılan askerlerin hava indirme ve dağcı birlikleri olduğu açıklandı.

Washington’da askerlerin yanı sıra 2 bin 800 de Ulusal Muhafız görev yapıyor. Trump yönetimi 100 bin Ulusal Muhafızı aktif hal getirerek eyalet valilerinin emrine verdi.

Pandeminin merkez eyaleti New York'taki eylemlerin adresi de Times Meydanı'ydı. Gösterilere bu kez sağlık çalışanları da katıldı. Binlece kişinin katıldığı gösterilerde de zaman zaman trafik kapatıldı.

Kentte önceki gece yaşanan çok sayıda yağmalamanın ardından birçok mağaza, banka ve iş yeri pencere ve kapılarını tahtalarla kaplatarak yağmalamaya karşı önlem aldı.

Saat 20.00 olduğunda finansın kalbi New York’ta sokağa çıkma yasağı başladı ancak göstericiler yasağa uymadı. Polis göstericilere müdahale etti.

Temsilciler Meclisi Başkanı Demokrat Nancy Pelosi, Başkan Trump'a, protestoculara karşı tonunu yumuşatma çağrısı yaptı. Elindeki İncil'i havaya kaldıran Pelosi, Trump'ı ülkedeki ırk, parti, din ve bölge farklılıklarını ortadan kaldıracak adımlar atmasını istedi.

ulusal.com.tr

# abd # new york # protesto # washington # George Floyd # Minneapolis