Astana Zirvesi başladı: Ruhani, Putin ve Erdoğan açılış konuşmalarını yaptı

6’ncısı düzenlenen Astana Toplantısı Kovid-19 nedeniyle uzaktan konferans yoluyla başladı. Liderler açılış konuşmalarını yaptı.

Astana Zirvesi başladı: Ruhani, Putin ve Erdoğan açılış konuşmalarını yaptı

İlk konuşmayı İran Lideri Hasan Ruhani yaptı. Ruhani, Suriye’nin egemenliğine dikkat çekti. ABD’nin yasadışı üsler kurduğunu vurguladı ve İsrail’in Suriye’ye yaptığı saldırılara dikkat çekti.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin konuşmasından öne çıkan satır başları şöyle:

- “Suriye’de terörizme karşı mücadele ederken bağımsız Suriye’nin egemenlik haklarına dikkat edilmeli.

- “İşgalci ABD’nin Suriye’deki varlığı bölgede güvensizliğe neden oluyor.”

- “ABD özellikle Fırat’ın doğusunda yasadışı üsler kuruyor. ABD başta olmak üzere yabancı güçler çekilmelidir.”

- “Siyonist rejimin işgallerini ve tecavüzlerini de kınıyoruz. Siyonist rejim hem Golan Tepelerini işgal ediyor, hem de Suriye’nin egemenliğini hakkını gasp ediyor.”

TÜRKİYE İLE MUTABAKATLARA UYGUN ÇALIŞIYORUZ

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ise Türkiye ile Rusya araında yapılan Soçi ve ardından 5 Mart Mutabakatlarını hatırlattı. Putin, terör ile mücadele edildiğini söyledi. Ekonomik alanda yapılması gerekenlere işaret etti.

Rusya Lideri Putin’in açılış konuşmasından öne çıkanlar:

- “Suriye’nin bütünlüğüne ve bağımsızlığına saygı duyuyoruz. Ama bu yetmez. Ülkedeki ekonomik duruma da dikkat etmeliyiz.”

- “Suriye’de uzun süreli bir yeniden yapılandırma için hazırlıklar yapmamız gerekiyor.”

- “Devam eden terörist saldırılara karşı hangi ek tedbirler alınabilir bunu da konuşmamız gerekiyor.”

- “Fırat’ın doğusu ve Suriye’nin kuzeydoğusundaki gelişmeleri etraflıca değerlendirmeliyiz.

- “Türk muhataplarımızla Soçi ve 5 Mart Mutabakatlarına uygun olarak çalışmaya devam ediyoruz. Ateşkes istikrara kavuşmuştur.”

- “Suriye Anayasa Komitesi’nin Cenevre Toplantılarının bu şekilde devam etmesinde fayda vardır. Soçi’de 2018’de başlattığımız açılımı devam ettirmeliyiz.

- “Rusya, Türkiye ve İran olarak Suriye’yi yeniden yapılandırmak, göçmenler konularında çok şeyler yapabiliriz. Çalışmalarımızı devam ettirmemiz Suriye açısından faydalı olacaktır.”

- “Suriye’deki çatışmalar uzun yıllardır devam ediyor. Bu iktisadi durumu olumsuz etkiliyor.”

- “Diğer taraftan BM Güvenlik Konseyi kararı olmadan Suriye’ye karşı kanunsuz yaptırımlar Suriye’ye zarar vermektedir.”

- “Suriye’nin yeni yaptırımlarla karşı karşıya olduğunu görüyoruz. Hiç şüphesiz burada amaç Suriye’nin ekonomik olarak daha da kötü olmasıdır. İnsani yardım nasıl ulaştıracağız bunu tartışmamız gerekiyor.”

“ÖNCELİĞİMİZ SİYASİ KALICI ÇÖZÜM”

Astana Formatlı Garantörler Toplantısı’nın son açılış konuşmasını Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasına Rusya ve İran’da Kovid-19 salgınında hayatını kaybedenlere baş sağlığı dileyerek başladı. Suriye de esas amacın ihtilafa kalıcı bir siyasi çözüm bulunması olduğunu söyledi.

Zirvede, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da eşlik etti.

İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasından önce çıkan satır başları:

- “Astana Formatlı Garantörler Toplantısı’nın 6’ncısında videokonferans yöntemiyle olsa da bir araya gelmekten memnuniyet duyuyorum.”

- “İran ve Rusya’da Kovid-19 nedeniyle yaşanan can kayıpları için duyduğumuz üzüntüyü dile getirmek istiyorum.”

- “Tahran’da meydana gelen patlamada 19 İranlı kardeşimizin vefat etti. 6’sının da yaralandığını duyduk. Ülkem ve milletim adına başsağlığı diliyorum.”

- “2017’nin Kasım ayında başlattığımız Astana formatlı toplantılar Suriye için faydalar sağladı. İhtilafa kalıcı bir siyası çözüm bulanması temel önceliğimizdir.”

- “Türkiye olarak ihtilafın başından itibaren Suriyeli kardeşlerimizin yanında olduk. Milyonlarca Suriyeli sığınmacıya mezhep, din,dil, ırk ayrımı yapmadan kapılarımızı açtık. Suriye bölünmesin diye fiilen teröristlere karşı harekete geçtik.”

- “Astana Garantörleri olarak sergileyeceğimiz iş birliği Suriye’nin geleceği için belirleyici olacaktır.”

# ruhani # astana zirvesi # putin ve erdoğan