Esnek çalışmaya karşı kararlı mücadele

Esnek çalışmayı içeren 43 maddeli kanun teklifinin ilk 20 maddesi Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Kalan maddeler için Genel Kurul önümüzdeki hafta Salı günü mesaisine devam edecek. Emek cephesinin ise kıdem ve ihbar tazminatını ortadan kaldıracak düzenlemelere tepkisi devam ediyor. Ulusal Kanal'a konuşan Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, haklarını sonuna kadar savunacaklarını söyledi.

Esnek çalışmaya karşı kararlı mücadele

Kamuoyunda istihdam paketi olarak bilinen torba kanun teklifiyle ilgili Meclis'te süreç devam ediyor. İşçi cephesi ise başta kıdem olmak üzere bazı haklarını gasp edecek düzenlemelere itirazını sürdürüyor.

43 maddeli kanun teklifinin ilk 20 maddesi Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Teklifle, Cumhurbaşkanı kısa çalışma ödeneği uygulamasını 30 Haziran 2021 yılına kadar uzatma yetkisine sahip olacak. Vergi borçlarının yapılandırılmasını da içeren kanun teklifinin kapsamı genişletildi. Yapılandırmaya Tarım Kredi Kooperatifine borcu olan çiftçi ve orman köylüleri de dahil edildi. Yapılandırmalar en fazla 18 taksit olacak ve ilk ödeme Ocak 2021 yılında yapılacak.

Kanun teklifinde işçinin itiraz ettiği bazı düzenlemeler de yer alıyor. 25 yaş altı ve 50 yaş üstü vatandaşlar için esnek çalışma modelinin bir unsuru olan belirli süreli iş sözleşmesi getiriliyor.

Meclis Genel Kurulu, emek cephesinin itiraz ettiği kanun maddelerinin görüşmelerine önümüzdeki hafta Salı günü geçecek. Bir yandan teklifin Meclis süreci devam ederken diğer yanda işçilerin meydanlarda, işyerlerinde ve masada mücadelesi sürüyor.

Türk-İş Genel Sekreteri ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak esnek çalışmaya karşı yol haritalarını Ulusal Kanal canlı yayınında anlattı. Kavlak,söz konusu düzenlemelerden vazgeçilmesi için yetkililerle temaslarının sürdüğünü bildirdi.

ulusal.com.tr

# türkiş # Pevrul Kavlak # esnek çalışma