TBMM'nin yeni başkanı seçildi! Peki bundan sonraki süreç ne olacak?

TBMM'nin yeni başkanı seçildi. Peki bundan sonraki süreç ne olacak? Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Başbakan Ahmet Davutoğlu'na hükümeti kurma görevi verecek. Davutoğlu'nun hükümeti kurması için 45 gün süresi var.

TBMM'nin yeni başkanı seçildi! Peki bundan sonraki süreç ne olacak?

Meclis yeni başkanını seçti. 4'üncü turda en çok oyu alan AKP adayı İsmet Yılmaz meclis başkanı oldu. Yılmaz en kısa sürede danışma kurulunu toplayacak. Meclis Başkanvekilliği, Katip Üyelik ve İdare Amirliği için dağılım yapılacak.

Asıl konu hükümet kurma görevi. Cumhurbaşkanı Tayip Erdoğan, Anayasa gereği Meclis'te en fazla sandalyeye sahip partinin genel başkanına ya da herhangi bir üyesine 63. hükümetin kurma yetkisi verecek. Erdoğan'ın bu görevi Davutoğlu'na vermesi bekleniyor. Görev verilen parti genel başkanı ya da herhangi bir üyenin, görevlendirildikten itibaren 45 gün içinde hükümeti kurması gerekiyor.

Ancak Davutoğlu'nun tek başına hükümt kurması için sandalye sayısı yetmiyor. Bu nedenle koalisyon görüşmeleri başlayacak. Diğer 3 siyasi parti ile görüşmeler yapacak. Davutoğlu 45 gün içinde hükümeti kurumazsa Cumhurbaşkanı yeni görevlendirme yapabilecek.

Hükümet yine kurulamazsa ya da oluşturulan Bakanlar Kurulu güvenoyu alamazsa Cumhurbaşkanı devreye girecek. TBMM Başkanı'na da danışarak seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek.

ulusalkanal.com.tr

# ne olacak