Türkiye'nin sınırdaki PKK tehdidine karşı atmayı planladığı adımlar netleşiyor

Türkiye'nin sınırdaki PKK tehdidine karşı atmayı planladığı adımlar netleşiyor. Buna göre, Suriye'ye karşı yürürlükte olan angajman kurallarında yumuşamaya gidildi. Konuyla iligili Şam'a da bilgi verildi. Türk Silahlı Kuvvetleri de sınırlarda denetim ve güvenliği artıracak. Cerablus ve bazı bölgelerde "güvelikli bölge" planları hazırlandı. Öncüpınar ve Cilvegözü sınır kapısının IŞİD veya PYD'nin eline geçmemesi için TSK'nın önlem alınması istendi. PYD tehlikesi ve kontrolsüz geçişlere karşı sınır hattına 3 buçuk metrelik duvar örülmesi de gündemde.

Türkiye'nin sınırdaki PKK tehdidine karşı atmayı planladığı adımlar netleşiyor

Ankara'da peş peşe yapılan güvenlik zirvesi toplantılarının ardından düğmeye basıldı. Türkiye, güney sınırını hem PKK hem de IŞİD tehdidine karşı korumak için somut adımlar atmaya başladı.

Güvenlik kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Dışişleri Bakanlığı Suriye'ye karşı uygulanan angajman kurallarında yumuşamaya gitti. Karar, Şam yönetimine de bildirildi.

Sınırlarda IŞİD ve PYD geçişlerine karşı önlemlerin arttırılması için Türk Silahlı Kuvvetleri'ne talimat gönderildi.

En önemli adım da Suriye’nin kuzeyinde PYD’nin ABD desteğiyle oluşturmaya çalıştığı koridora karşı Cerablus’ta "güvenlikli bölge" kurulması... Dışişleri Bakanlığı bürokratları güvenlikli bölge için diplomasi trafiğine başladı. Rusya ve İran ile temas kuruldu. Türkiye'nin hassasiyetleri aktarıldı.

Güvenlikli bölgenin sadece Cerablus'ta değil Özgür Suriye Ordusu’nun elinde bulunan Azez kasabası ve çevresinde de kurulması planlanıyor. Bu alan 150 kilometre kare.

İçişleri Bakanlığı da sınırındaki dört kentin valiliğine güvenlik kuşağı oluşturulması için talimat verdi. Hatay, Gaziantep, Kilis ve Şanlıurfa valilikleri "güvenlik kuşağı" için ortak proje oluşturdu. Projeye göre Türkiye ile Suriye arasında bululan 911 kilometrelik sınıra 3.5 metre yüksekliğinde beton duvarlar yerleştirilecek. Ayrıca, duvarın Türkiye kısmına yol yapılırken, yolun arkasına yüksek tel çit çekilecek.

Sınır hattına aydınlatma ve kameralı takip sistemi kurulacak. Bunun için de 4 ile 5’er milyon liralık özel ödenek gönderildi.

Cerablus ve Mare bölgesinde kalan 90 kilometrelik alanda IŞİD-PYD çatışması sürüyor. Bölgede Öncüpınar ve Cilvegözü sınır kapıları bulunuyor. O kapıların her iki terör örgütünün de eline geçmemesi için Türk Silahlı Kuvvetleri'ne direktif verildi.

Olası bir harekat sırasından Türkiye içinde çıkacak kalkışmalara karşı da her türlü güvenlik tedbirinin hazır olduğu belirtiliyor.

ulusalkanal.com.tr