Çin 14. Beş yıllık plana hazırlanıyor

Çin Halk Cumhuriyeti’nin en yüksek yetki organı olan 13. Çin Ulusal Halk Meclisi 4. Toplantısı başkent Beijing’te (Pekin) toplandı. Bu yılki toplantının en önemli özelliklerinden biri 14. Beş Yıllık Plan’ın başlangıç yılı olması.

Çin 14. Beş yıllık plana hazırlanıyor

Ekopolitika'nın haberine göre, ÇHC Başbakanı Li Keqiang açıklamasında “2020 yılında, Çin’in gayrisafi yurt içi hasılası (GSYİH) yüzde 2,3 büyüdü, kent ve kasabalardaki yeni istihdam 11 milyon 860 bini buldu, işsizlik oranı ise yüzde 5,2’ye geriledi. 52 yoksul ilçedeki 5 milyon 510 binlik nüfusun tamamı yoksulluktan kurtuldu” İfadelerini kullandı. Başkan Şi Cinping de geçtiğimiz hafta Çin’de aşırı yoksulluğun sıfırlandığını, 2015’ten bugüne 100 milyon kişinin aşırı yoksulluktan kurtarıldığını açıklamıştı.

• Başbakan Li’nin 14. Beş Yıllık Plan’a dair bazı vurguları şöyle:

Ortak refahı arttırmak için bir eylem planı hazırlanacak.

• İstihdama öncelik stratejisi ile istihdam genişletilecek.

• Ortalama yaşam süresi 1 yıl arttırılacak.

• Nüfusun yaşlanması sebebiyle makul bir doğum oranı için çalışmalar yapılacak.

• Emeklilik yaşı aşamalı yükseltilecek.

Ayrıca 2021’de toplam 11 milyon istihdam artışı sağlanması, enflasyonun %3 civarında ve tarım üretiminin 650 milyon tonun üzerinde tutulması hedefleri belirlendi. Raporda ayrıca “Çin, piyasalaşmış, hukukun üstünlüğüne dayalı ve uluslararasılaşmış bir iş ortamı yaratmayı hızlandırarak, reform yoluyla şirketlerin üretim ve işleyiş maliyetlerini düşürecek.” dendi. Ayrıca Çinli finans kuruluşlarının reel ekonomiye hizmet etmesi gerektiği vurgulandı.

Yıllık büyüme hedefi de %6 üstü olarak belirlendi.

Ayrıca, Çin’in dışa açılması, ekolojik dengenin korunması, küresel ortaklıkların geliştirilmesi gibi hedeflere de detaylı şekilde değinildi.

# istihdam # pekin # nüfus # büyüme # işsizlik # Çin Halk Cumhuriyeti # Şi Cinping # beijing # Çin Ulusal Halk Meclisi # CRI # Yoksul