Türkiye'nin en büyük 2. rölyefi Atça'da

Aydın'da Paris şehir planının küçük bir benzeri olan Atça Mahallesinin merkezini sanatçı Mustafa Çerçi'nin rölyefleri süslüyor. Türkiye'nin en büyük ikinci rölyefi olan eser 281 metrekarelik alanı kaplıyor.

Türkiye'nin en büyük 2. rölyefi Atça'da

Haber-Kamera: Güçlü Çezik

Aydın'ın Sultanhisar ilçesine bağlı Atça Mahallesi'nde meydanı çepeçevre kuşatan bu rölyefTürkiye'nin en büyükleri arasında.

Atça'da yaşayan sanatçı Mustafa Çerçi, 2011'de yapımına başladığı dev eseri 8 ayda tamamladı. Türkiye'nin en büyük ikinci rölyefi olan eserin yanı sıra, Hatay Dörtyol'daki Türkiye'nin en büyük rölyefi de Mustafa Çerçi imzasını taşıyor. Sanatçı, Atça'daki eserinde yörenin tarihi ve kültürel değerlerini ölümsüzleştirdi.

Atça'nın ismi Osmanlı'ya at yetiştirmesinden geliyor. Rölyefte 11 ayrı konu bulunuyor. Atların yanısıra deve güreşleri, yörenin başlıca ürünlerinden narenciye, çilek, incir, zeytin üretimi de bu konular arasında. Sanatçının Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde de Aydın'ı betimleyen bir eseri bulunuyor.

Aydın'ın ilçelerinin meydanlarındaki ve şehitliklerdeki pek çok eser de sanatçıya ait. Kuyucak ilçe meydanındaki çalışma da bunlardan biri.

Sanatçının eserleri, yurdun dört bir yanındaki valilik ve kamu binalarını, otelleri süslüyor. Sanatçının yurtdışında da birçok eseri bulunuyor.

Yıllarca Sanat Tarihi öğretmenliği de yapan sanatçı, rölyeflerinde selform ve Karataş gibi kendi buluşu olan özel malzemeleri kullanıyor. Ayrıca pastel boya resimlerinde kendine özgü teknik geliştiren Mustafa Çerçi, bu teknikle suluboya ve yağlıboyadaki şeffaflığı yakaladığını söylüyor.

# türkiye # aydın # Sanatçı # hatay # çilek # Paris # incir # Zeytin # Narenciye # rölyef