Çin ile yerel parayla ticaret başladı

Çin ile yerel parayla ticarette ilk adımı Türk Telekom attı. Şirket, ithalat ödemelerini yuan ile yaptı. Türk Telekom Üst Yöneticisi Ümit Önal, “İkili ticari ilişkilerde üçüncü para birimlerine gerekliliği ortadan kaldırdık.” dedi. Bir başka telekomünikasyon şirketi Turkcell de doları devre dışı bırakacak adım için harekete geçti.

Çin ile yerel parayla ticaret başladı

Artık ABD doları değil yerel paralar kullanılıyor. Çin ve Türkiye Merkez Bankalarının adımı sonrası firmalar harekete geçti. Doları devre dışı bırakan ilk adımı Türk Telekom attı.

Uluslararası ticarette, gün geçtikçe daha fazla ülke ve şirket, maliyet avantajı ve daha düşük risk nedeni ile ikili sözleşme ve ödemelerinde yerel para birimlerini kullanmayı tercih ediyor.

Bu çerçevede, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ile Çin Merkez Bankası, ikili ticarette yerel paranın kullanılması amacıyla ihtiyaç duyulan teknik alt yapıyı oluşturdu.

Türk Telekom da ithalat ödemelerinde Çin yuanı kullandı. Şirketin Üst Yöneticisi Ümit Önal konuyla ilgili sosyal medya hesabından paylaşım yaptı.

Bir başka telekomünikasyon devi Turkcell de yabancı tedarikçilerle anlaşmalarını yerel para birimi üzerinden yapacak.

Turkcell'in Finanstan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Osman Yılmaz, haberi, “Döviz talebi yaratılmasının önüne geçtik” sözleriyle duyurdu.

Turkcell, Çinli telekomünikasyon ekipmanı üreticileri ile gelecekteki ticaret anlaşmalarını Çin yerel para birimi ile yapma konusunda anlaştı.

# yerel para # çin ticaret