IŞİD, Cerablus'tan çekiliyor

Reuters'a göre, 'IŞİD, Cerablus çevresindeki çok sayıda köyden çekiliyor'

IŞİD, Cerablus'tan çekiliyor

TSK, bir süredir beklenen adımı attı. Suriye'nin Halep kentine bağlı Cerablus'ta IŞİD ve PYD'ye karşı askeri harekât başlatıldı.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın Türkiye ziyaretiyle aynı güne denk gelen harekâta "Fırat Kalkanı" adı verildi.

Sınırda konuşlu topçu ve Çok Namlulu Roket Atar birlikleri sabah saat 4'te atışlara başladı. Günün ilk ışıklarıyla birlikte Cerablus'taki terör hedefleri karadan ve havadan vurulmaya başlandı.

İlk atışların ardından daha önceden belirlenen noktalardan geçiş için iş makinaları geçitler açılmaya başlandı. Saat 5:45'te sınır hattındaki topçu birliklerinin atışları sona erdi. Bu noktadan sonra jetler devreye girdi. Saat 6:08'de ilk hava harekâtı düzenlendi. Jetler, Keklice ve Cerablus'a 30 dakika içinde 3 ayrı operason düzenledi.

Topçu birlikleri 81 hedefe 294 atış yaptı. Savaş uçakları da 12 hedefi tam isabetle imha etti. Hava harekâtı sırasında tanklar Suriye tarafında ortaya çıkan terör hedeflerini vurdu.

Haftasonu yapılan 3,5 saatlik güvenlik zirvesinde kararı alınan Fırat Kalkanı harekâtına; mekanize ve havan unsurlarından oluşan piyade birlikleri, tank ve topçu birlikleri, geçit açıp mayın temizleyen istihkâm birlikleri, muhabere birlikleri, lojistik destek unsurları, Hava Kuvvetleri hava ve yer destek unsurları katılıyor. Operasyonun ilk anından itibaren tüm birlikler tam uyum içinde çalıştı.

Genelkurmay Başkanı ile komuta kademesi, sınırın terör örgütlerinden temizlenip güvenliğin artırılması ve Suriye’nin toprak bütünlüğünün desteklenmesi amacıyla başlatılan operasyonu, harekât merkezinden koordine etti. Operasyon bölgesindeki komutayı ise FETÖ'cülerin derdest etmeye çalıştığı Özel Kuvvetler Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı yürütüyor.

Harekât kapsamında özel kuvvetlere ait bir ekip sınırın diğer tarafına geçerek bölgede güvenliğini sağladı. Burada bekleyen Türkiye destekli silahlı gruplarda tankların Suriye sınırından içeri girmesiyle harekete geçti. Zırhlı birlikler ve özel kuvvetlerden toplam 200 asker sınırın Suriye tarafına geçti.

Tankların girişinden 20 dakika sonra Cerablus'tan dumanlar yükselmeye başladı. Mayınlı ve EYP'li tuzaklar kuran IŞİD'liler kaçmaya başladı. Türkiye destekli gruplar önce sınıra 3 kilometre mesafedeki Keklice köyünü, ardından Kıvırcık, Elvaniye ve Güğüncük'ü IŞİD'ten aldı. Ele geçirilen yerlere bayrak dikildi.

IŞİD, EL BAB'A ÇEKİLDİ

Tankların eşliğinde doğuya ilerleyen gruplar operasyon başladıktan 10 saat sonra Cerablus'a ulaştı. Ağır darbe yiyen İŞİD'lilerin çoğu El Bab'a doğru geri çekildi.

ulusalkanal.com.tr

# ışid # Fırat Kalkanı # cerablus