Libya ordusu, Esabia'yı Hafter milislerinden kurtardı

Türk Silahlı Kuvvetleri ve Libya Ordusu, Tarhun'a çıkan yolla üzerinde operasyonda. 71 saatte 5 kritik hava harekatı icra edildi. Ulusal Mutabakat Hükümeti, Rusya'nın Hafter'e savaş uçağı gönderdiğini duyurdu. Türkiye'den ise Hafter'e sert uyarılar yapıldı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, "Libya’daki Türk çıkarlarının hedef alınmasının ağır sonuçları olur ve Hafter unsurlarını meşru hedef telakki ederiz" dedi.

Libya ordusu, Esabia'yı Hafter milislerinden kurtardı

Türkiye'nin Libya'daki Ulusal Mutabakat Hükümeti'ni desteklemesi sahadaki durumu değiştirdi.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin eğitim verdiği Libya Ordusu, Tarhuna'da operasyonları sürdürüyor. Hazırlanan strateji çerçevesinde Tarhuna'da SİHA'lar keşif uçuşları yapıyor. 72 saat içinde 5 hava operasyonu yapıldı.

Birleşik Arap Emirlikleri'nin gönderdiği 8 Pantsir imha edildi. Libya ordusu, Esabia beldesini de Hafter'den kurtardı.

Hafter mevzilerini tek tek kaybederken Ulusal Mutabakat Hükümeti Libya İçişleri Bakanı Fethi Başağa'dan açıklama geldi. Başağa, Rusya'nın Hafter'e toplam 8 "Mig-29" ve "Su-24" savaş uçağı gönderdiğini söyledi. Uçakların da Suriye'deki Hımeymim hava üssünden havalandığını belirtti.

Başağa'ya Hafter cephesinden yanıt verildi; "Türk hedeflerine karşı Libya tarihindeki en büyük hava harekatını başlatacağız" denildi.

Türkiye ise uyardı. Açıklamayı Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy yaptı. Aksoy, "Libya’daki Türk çıkarlarının hedef alınması halinde bunun çok ağır sonuçları olacağını ve darbeci Hafter unsurlarını meşru hedef telakki edeceğimizi bir kez daha hatırlatıyoruz." ifadelerini kullandı.

Libya İçişleri Bakanı'nın açıklamalarına Rusya'dan henüz bir yanıt verilmedi.

ulusal.com.tr

# libya # hafter