Irak'taki Türkmenlerin 'hendek savaşı'

Irak’ın Tuzhurmatu ilçesi, 2013 sonrasında Türkmenlere yönelik saldırıların artması sebebiyle büyük acılarla karşı karşıya kaldı. PKK yandaşlarının 14 yıl terör estirdiği kentte halk, El Kaide ve IŞİD tarafından da zulme uğradı. Terör örgütlerine karşı kararlılıkla mücadele eden Tuzhurmatulular en az 2800 şehit verdi. Ulusal Kanal, savaşın acı izlerini görüntüledi. Gürkan Demir'in özel haberi...

Irak'taki Türkmenlerin 'hendek savaşı'

El Kaide, IŞİD, Barzani Peşmegerleri ve PKK'ya karşı direndiler. 2 bini aşkın şeit verseler de öz yurtlarını teröre teslim etmediler.

Irak'ta yüzde 87’sini Türkmenlerin oluşturduğu Tuzhurmatu hala terörün izlerini taşıyor. O izleri Ulusal Kanal olarak yerinde görüntüledik

Irak'ın Salahhaddin kentine bağlı Tuzhurmatu'dayız. Kent Türkmen kenti. En önemli özelli ise IŞİD ve PKK'ya karşı verilen büyük mücadele...

Türkiye 24 Temmuz 2015’te “Vatan Savaşı” sürecine başladı. Benzer bir sürecin Tuzhurmatu'da yaşandığı görüldü.

Kentin Birçok noktasında terörle mücadelenin izlerini görmek mümkün. Bazı evler yanmış, bazıları ise yıkılmış. Bazı evlerin duvarı ise işte bu şekilde kurşun izleriyle dolu.

ABD'nin Irak işgali sonrası PKK kentte baş göstermeye başladı. Terör örgütü yandaşları, Türkmenlerin evini yağmaladı, ateşe verdi. Gençleri ise pusu kurararak öldürdü.

2016 ve 2017 yılında PKK'ya karşı ciddi bir mücadele başlatıldı. Sokak aralarında ve karşılıklı evlerde çatışmalar yaşandı. Kentten sökülüp atılan PKK yandaşları göz yaşları içinde kaçmak zorunda kaldı.

Kentin birçok notkasında çarpışmalar deyim yerindeyse burun buruna yapılmış. Burada bulunan barikatların sağ tarafında PKK'lılar, sol tarafında yerel güçler, Türkmen gençler var. PKK'lılar okulu bir cephane mevzi olarak kullanmış. Oradan Saldırılar yapmışlar. Türkmen gençler ise bu evlerde mevzilenmiş. Yani çarpışmalar bu kadar kısa mesafelerde yapılmış.

Yıllarca El Kaide'nin terör saldırılarıyla mücadele eden Türkmenler, IŞİD'in de bombalarının hedefi oldu.

IŞİD'in Tuzhurmatu merkezine girmesine izin vermediler. Ancak terör örgütü kentin birçok notkasında yüzlerce bombalı saldırı düzenledi.

Halk saldırılara karşı tepki eylemlerine başladı. Mitingler yapıldı. O miting de IŞİD tarafından hedef alındı. Saldırıda Irak Türkmen Cephesi BaşkanYardımcısı Ali Haşim Muhtaroğlu ve Salahaddin Vali Yardımcısı Ahmet Koca hayatını kaybetti. Dönemin Irak Türkmen Cephesi Milletvekili Niyazi Mimaroğlu ise yaralı kurtulanlar arasında yer aldı.

Tuzhurmatulu Türkmenler, IŞİD'in başta Beşir Kasabası olmak üzere bölgeden temizlenmesinde aktif rol aldı. IŞİD'in yarattığı tahribat Ulusal Kanal kameralarınca görüntülendi.

Söz konusu bölgede şehirlerin güvenliğini şimdi Irak Ordusu'na bağlı Türkmen Haşdi Şabi kuvvetleri sağlıyor.

2013 sonrası yoğunlaşan terörle mücadelde Tuzhurmatu'da en az 2800 şehit verildi. Bölge halkı bunca acıya rağmen yaşadığı toprakları terk etmeme konusunda kararlı...

HABER-KAMERA: GÜRKAN DEMİR

ulusal.com.tr

# pkk # ırak # ulusal kanal # tuzhurmatu